Русия наложи вето на резолюция на ООН за идентифициране на

Русия наложи вето на резолюция на ООН за идентифициране на ...

Русия наложи вето на резолюция на ООН за установяване на виновните за химически атаки в Сирия.


Русия наложи вето на резолюция на ООН за идентифициране на страните, отговорни за химически нападения в Сирия, предаде АП.

Русия отхвърли резолюция на Съвета за сигурност за подновяване на правомощията на мисията за разследване на използването на химически оръжия в Сирия, а Китай се въздържа от гласуване, посочва Ройтерс. Разследващата мисия на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) беше създадена с единодушната подкрепа на 15-те страни в Съвета за сигурност през 2015 г., а през 2016 г. мандатът й беше подновен за още една година.

Следващият доклад на мисията, чийто мандат изтича в средата на ноември, се очаква да бъде огласен на 26 октомври. Единадесет от страните в Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от САЩ резолюция, Китай и Казахстан се въздържаха, а Русия и Боливия я отхвърлиха.

Преди гласуването Русия предложи разглеждането на въпроса да се отложи за 7 ноември, за да се изчака доклада от разследването на нападението в Хан Шейхун на 4 април. Предложението обаче не получи достатъчно подкрепа, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Източник: novini.bg