Русия наложи вето на резолюция на ООН за идентифициране на

...
Русия наложи вето на резолюция на ООН за идентифициране на
Коментари Харесай

Русия наложи вето на резолюция на ООН за установяване на виновните за химически атаки в Сирия

Русия наложи несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации за идентифициране на страните, виновни за химически набези в Сирия, съобщи АП.

Русия отхвърли резолюция на Съвета за сигурност за възобновяване на пълномощията на задачата за следствие на потреблението на химически оръжия в Сирия, а Китай се въздържа от гласоподаване, показва Ройтерс. Разследващата задача на Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) беше основана с единомислещата поддръжка на 15-те страни в Съвета за сигурност през 2015 година, а през 2016 година мандатът й беше възобновен за още една година.

Следващият отчет на задачата, чийто мандат изтича в средата на ноември, се чака да бъде огласен на 26 октомври. Единадесет от страните в Съвета за сигурност поддържаха квалифицираната от Съединени американски щати резолюция, Китай и Казахстан се въздържаха, а Русия и Боливия я отхвърлиха.

Преди гласуването Русия предложи разглеждането на въпроса да се отсрочи за 7 ноември, с цел да се изчака отчета от следствието на нападението в Хан Шейхун на 4 април. Предложението обаче не получи задоволително поддръжка, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР