Русия може да спечели близо 321 милиарда долара от износ

...
Русия може да спечели близо 321 милиарда долара от износ
Коментари Харесай

„Блумбърг“: Русия ще спечели 321 млрд. долара от износ на горива през 2022 г.

Русия може да завоюва близо 321 милиарда $ от експорт на сила тази година, само че може и да завърши годината с рекорден бюджетен остатък от 240 милиарда $, в случай че страните не приложат цялостно ембарго за износа на нефт и газ.

Това заяви организация „ Блумбърг “, представена от БГНЕС.

В резултат на рекордните цени на петрола и газа, които съставляват главния експорт от Русия, даже и при спад на продажбите на енергоносители, Москва ще получи рекордната сума от към 321 милиарда $ доходи. Това е с една трета повече по отношение на 2021 година Огромните доходи ще доведат до рекорден остатък по настоящата сметка на страната, който съгласно Института за интернационалните финанси може да доближи 240 милиарда $.

Дори и при наложените наказания, забележителните приходи на Русия във валута, друга от рублата, ще продължат, считат анализатори.

Единствената мярка, която може да засегне съветската стопанска система, е налагането на ембарго върху продажбата на сила.

Износът на втечен природен газ от Русия се усилва с 10% на годишна база през март, сочат изчисленията на Bloomberg. Това значи, че през този месец Русия ще бъде четвъртият по величина снабдител на полутечен газ в света.

Данните идват на фона на глобите, които Западът постанова на Русия поради войната в Украйна. Много страни в Европа декларират желанията си да понижат своята взаимозависимост от изкопаемите горива от Русия, само че особено за природния газ това е много мъчно.

Годишно Русия доставя към 15 милиарда куб. метра полутечен газ в Европа.

Търговците заобикалят да купуват спомагателни количества съветски газ от спот пазарите, само че извършват подписаните контракти. Реално и спот доставките на Русия са минимална част от износа ѝ на полутечен газ, добавя Bloomberg.

На този стадий глобите на Запада заобикалят природния газ и търговците нямат причина да отхвърлят покупките на полутечен газ.

В момента най-големият покупател на съветския полутечен газ е Япония. Следват Франция - основаната в Париж TotalEnergies има дял в една от газифициращите мощности в Русия - " Ямал СПГ ", и към този момент не се отхвърля от тази своя инвестиция с претекста гарантиране на енергийните доставки в Европа.

Няма и понижение на вноса на полутечен газ във Англия, въпреки че държавното управление затвори английските пристанища за съветски кораби. Тази глоба се заобикаля от танкери, плаващи под непознат байрак.

От Bloomberg прибавят, че към 1/3 от втечнения газ към момента се намира в танкери в намерено море и не е доста ясно накъде са се отправили. Засега искащи да купуват полутечен газ от Русия са Индия и Китай.

По данни на Центъра за проучвания в енергетиката и чист въздух () от началото на военния спор в Украйна страните от Европейски Съюз са платили съвсем 23 милиарда евро на Русия за доставката на изкопаеми горива. Малко под 15 милиарда евро от тях са за природен газ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР