Русия може да разполага с достъп до достатъчно танкери, за

...
Русия може да разполага с достъп до достатъчно танкери, за
Коментари Харесай

Русия може да заобиколи ценовия таван на петрола, наложен от Г-7

Русия може да разполага с достъп до задоволително танкери, с цел да транспортира по-голямата част от петрола си отвън обсега на новото ценово ограничаване от страна на групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7).

Това декларират пред Ройтерс специалисти от петролния отрасъл и високопоставени американски чиновници. Те акцентират лимитираното влияние на амбициозния проект на Г-7 за налагане на ценови таван върху съветския нефт, с цел да понижат приходите на Москва.

Миналия месец страните от Организацията се съгласиха да намерят механизъм за ограничение на продажните цени на съветския нефт до 5 декември. Те обаче се сблъскаха с опасенията на някои от главните играчи в световната петролна промишленост - съгласно тях ходът може да сковава търговията в международен мащаб, напомня изданието.

Месеци на полемики сред Съединени американски щати и тези застрахователни, търговски и корабни компании смекчиха страховете им от въздействието на глобите, само че всички към този момент осъзнават, че Русия може значително да заобиколи проекта, употребявайки лични кораби и услуги.

Представител на американското финансово министерство е декларирал пред Ройтерс, че съгласно оценки до 80-90% от съветския нефт ще продължи да бъде търгуван отвън обсега на механизма за таван на цените, в случай че Москва се опита да го заобиколи.

При подобен сюжет ще бъде стеснен съветски експорт, възлизащ единствено на 1-2 милиона барела нефт и петролни артикули дневно, споделя американският чиновник, който отхвърли да бъде назван. За съпоставяне през септември Русия е изнасяла над 7 милиона барела на ден.

Това може да сътвори финансови и механически усложнения за Русия, само че също по този начин би лишило света от сред 1-2% от международното предложение на черното злато.

Съединени американски щати знаят, че някои кораби трансформират страните си на генезис и комерсиалните си субекти, насочвайки се към страни отвън Г-7, с цел да избегнат попадане под ценовия таван, изяснява американският чиновник.

Според него с течение на времето Русия въпреки всичко ще бъде принудена да продава в границите на тавана на цените. Страната ще понесе разноски от нуждата да прави по-дълги пътувания, както и от променените условия за обезпечаване и финансиране, споделя източникът на Ройтерс.

Индия и Китай усилиха покупките си на съветски нефт, и то при огромни отстъпки в цените, през последните месеци. Властите в Пекин и Делхи обаче не са одобрили тавана. Индия съобщи тази седмица, че ще изследва проекта.

Съединени американски щати считат, че проектът за ограничение на цените като опция за двете азиатски страни да купуват съветски нефт на още по-ниски цени, което би било от изгода за техните стопански системи.

Флот в сянка

На доктрина Русия има задоволително огромен " флот в сянка ", с цел да продължи да изнася недопечен нефт и след 5 декември ", споделя за Ройтерс Андреа Оливи, световен началник на морските товари на комерсиална компания Trafigura.

Много от тези кораби ще могат да се самозастраховат или ще могат да бъдат застраховани от съветски компании, прибавя той.

Според американската банка JPMorgan въздействието на тавана на цените ще е едва, като Русия съвсем изцяло ще заобиколи възбраната, като употребява китайски, индийски и свои лични кораби. Това може да е стесняване на съветския експорт през декември единствено с 600 000 барела дневно по отношение на септември.

" Търгуващите с съветски нефт към този момент не са в Швейцария, Женева или Лондон. Те са най-вече от Близкия изток ", сподели Норберт Рукер, началник на икономическите проучвания в швейцарската банковата институция Julius Baer.

Компании от застрахователния и корабния отрасъл към момента считат, че са застрашени от глобите, които биха могли да причинят разтърсвания за търговията, даже в случай че Москва заобиколи тавана на цените на Г-7. По-рано през месеца Европейски Съюз ратифицира тавана на цените, само че следва да бъдат изяснени детайлностите по използването му.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР