Русия може да разполага с достъп до достатъчно танкери, за

...
Русия може да разполага с достъп до достатъчно танкери, за
Коментари Харесай

Русия може до голяма степен да заобиколи ценовия таван на петрола й, наложен от Г-7

Русия може да разполага с достъп до задоволително танкери, с цел да транспортира по-голямата част от петрола си отвън обсега на новото ценово ограничаване на страните от групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7). Това са декларирали пред Ройтерс специалисти от петролния отрасъл и високопоставени американски чиновници, наблягайки лимитираното влияние на амбициозния проект на Г-7 за налагане на ценови таван върху съветския нефт, с цел да понижат приходите на Москва.

Миналия месец страните от Организацията се съгласиха да намерят механизъм за ограничение на продажните цени на съветския нефт до 5 декември, само че се сблъскаха с опасенията на някои от главните компании в сектора, съгласно които ходът може да сковава търговията в международен мащаб.

Месеци на полемики сред Съединени американски щати и тези застрахователни, търговски и корабни компании смекчиха страховете им от въздействието на глобите, само че всички към този момент осъзнават, че Русия може значително да заобиколи проекта, употребявайки лични кораби и услуги.

Представител на американското финансово министерство е декларирал пред Ройтерс, че съгласно оценки до 80-90 на 100 от съветския нефт ще продължи да бъде търгуван отвън обсега на механизма за таван на цените, в случай че Москва се опита да го заобиколи.

При подобен сюжети ще бъде стеснен съветски експорт, възлизащ единствено на 1-2 милиона барела дневно нефт и петролни артикули, добави американският чиновник, който отхвърли да бъде назван. За съпоставяне през септември Русия на ден е изнасяла над 7 милиона барела.

Това може да сътвори финансови и механически усложнения за Русия, само че също по този начин би лишило света от сред 1 и 2 % от международното предложение на черното злато.

Някои кораби трансформират страните си на генезис и комерсиалните си субекти, насочвайки се към страни отвън Г-7, с цел да избегнат попадане под ценовия таван, изясни американският чиновник.

Според него с течение на времето Русия въпреки всичко ще бъде принудена да продава в границите на тавана на цените. Страната ще понесе разноски от нуждата да прави по-дълги пътувания, както и от променените условия за обезпечаване и финансиране.

Индия и Китай усилиха покупките си на съветски нефт, и то при огромни отстъпки в цените, през последните месеци. Властите в Пекин и Делхи обаче не са одобрили тавана.

Белият дом намира проектът за ограничение на цените като опция за двете азиатски страни да купуват съветски нефт на още по-ниски цени, което би било от изгода за техните стопански системи.

Флот в сянка

На доктрина Русия има задоволително огромен " флот в сянка ", с цел да продължи да изнася недопечен нефт и след 5 декември ", е споделил пред Ройтерс Андреа Оливи, световен началник на морските товари на комерсиална компания " Трафигура " (Trafigura).

Много от тези кораби ще могат да се самозастраховат или ще могат да бъдат застраховани от съветски компании, добави той.

Според американската банка " Джей Пи Морган " (JPMorgan) въздействието на тавана на цените ще е едва, като Русия съвсем изцяло ще заобиколи възбраната, като употребява китайски, индийски и свои лични кораби. Това може да стесняване на съветския експорт през декември единствено с 600 000 барела дневно по отношение на септември.

" Търгуващите с съветски нефт към този момент не са в Швейцария, Женева или Лондон. Те са най-вече от Близкия изток ", сподели Норберт Рукер, началник на икономическите проучвания в швейцарската банковата институция " Юлиус Бер " (Julius Baer).

Компании застрахователния и корабния отрасъл към момента считат, че са застрашени от глобите, които биха могли да причинят разтърсвания за търговията, даже в случай че Москва заобиколи тавана на цените на Г-7. По-рано през месеца Европейски Съюз ратифицира тавана на цените, само че следва да бъдат изяснени детайлностите по използването му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР