Русия може да превъзхожда Украйна по численост и военна техника,

...
Русия може да превъзхожда Украйна по численост и военна техника,
Коментари Харесай

Неочакваният провал на Русия в Украйна


Русия може да превъзхожда Украйна по бройка и военна техника, само че това по този начин и не ѝ оказа помощ да откри превъзходство нито във въздуха, нито по море. На какво се дължи непредвиденият неуспех на агресора?

Когато преди към година Русия трупаше войски по границата с Украйна, доста специалисти и политици на Запад смятаха, че при положение на инвазия Киев ще падне за няколко дни.. В първите дни на войната съветските войски настъпиха към покрайнините на столицата, само че бяха спрени от украинската войска и принудени да се изтеглят.. Руският президент.

Русия не господства във въздуха

Имаше няколко упования, които след през февруари не се сбъднаха. Така да вземем за пример мнозина смятаха, че Русия доста бързо ще ликвидира украинските военновъздушни сили и противовъздушна защита и по този начин ще откри цялостна доминация във въздуха. Причината за това съмнение може би е обвързвана с опита в Източна Украйна. Когато през 2014-а година избухна войната в Донбас, в която Русия отхвърля да е забъркана, Украйна загуби доста самолети и хеликоптери през първите няколко месеца и спря да употребява останалите. Украинските военновъздушни сили на процедура бяха обезвредени.
Редакцията предлага
След нашествието обаче всичко е напълно друго. Съобщението на московското министерство на защитата от 28-и февруари, че Русия има въздушна доминация над цялата територия на Украйна, се оказа погрешно. Руските военновъздушни сили очевидно превъзхождат украинските във връзка с бройка и технологии. Но макар многочислените ракетни офанзиви против военни летища и бойните дейности на фронтовата линия, Украйна и до през днешния ден разполага с невредими бойни самолети и хеликоптери. Противовъздушната ѝ защита също става все по-силна.

По украински данни от началото на войната е изгубила стотици самолети и хеликоптери. Тези данни не могат да бъдат доказани от самостоятелни специалисти, само че западните разследващи организации също пишат за съществени загуби в съветските военновъздушни сили. Операциите са лимитирани до фронтовата линия и Русия към този момент не навлиза надълбоко навътре в страната. Вместо това все по-често употребява безпилотни самолети и ракети, които обаче все по-добре се прихващат от украинската противовъздушна защита. Киев дължи всичко това на западната помощ.

Черноморският флот губи

В морето Русия също има очевидно предимство над Украйна. Това породи опасения, че Русия ще стартира атака в южната част на Украйна в посока Одеса и ще изведе на брега с военни кораби огромни военни формирования, в това число бронетранспортьори. Това не се е случило до момента и специалистите не считат, че ще се случи.  " Десантът е доста опасен ", споделя пред Дъждовни води английският специалист Марк де Вор от университета " Сейнт Андрюс ". " Това изисква забележителен превес. ".

Сателитна фотография от пристанището на Севастопол

В началото на нашествието Русия струпа военни кораби край Одеса. По това време съветските войски успяваха да окупират дребния и стратегически значим Змийски остров югозападно от Одеса. Но в края на юни Украйна съумя да ги прогони с целенасочени артилерийски офанзиви.

Руският Черноморски флот се оказа един от най-големите губещи във войната до момента. Флагманът на флота - крайцерът " Москва ", обстрелян от украински ракети през април, бе развален и по-късно потъна. Десантният транспортен съд " Саратов " също беше улучен от украинска ракета в пристанището Бердянск на Азовско море и след това потъна. В резултат на това военните кораби на Черноморския флот се държат на по-голяма отдалеченост от крайбрежието, което се управлява от Киев. Те към този момент не са в сигурност и в базата в Севастопол. Украйна нападна щаба и корабите там с безпилотни самолети. Въпреки това Черноморският флот не е отвън строя. Корабите не престават да нападат Украйна с крилати ракети - от безвредно разстояние.

На този декор Русия се отхвърли от военноморската обсада на украинските пристанища. Официално, с цел да стане допустима договорката за зърно, подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. След нападението против съветски военни кораби в края на октомври Москва се отдръпна от договорката, а по-късно още веднъж се върна към нея. Тя е получила " гаранции " от Киев, че Черноморският флот няма да бъде нападнат в избран " кулоар ", съобщи Москва.  

Силна киберзащита с помощта на Запада

Накрая, преди нашествието имаше опасения, че Русия ще сковава с масирани хакерски офанзиви. Тези опасения бяха основателни, защото Украйна бе подложена на многократни такива офанзиви в продължение на години. Около седмица преди съветската инвазия, на 15-и февруари, бе осъществена масирана хакерска офанзива, която украинският министър на цифровата информация Михайло Фьодоров дефинира като " най-голямата DDoS-атака в историята на Украйна ". DDoS-атаките съставляват изкуствени поръчки в интернет, които претрупват сървърите на жертвата. Засегнати бяха няколко банки, както и министерството на защитата. В деня преди нашествието имаше и хакерски офанзиви против държавни структури и Народното събрание, които бяха приписани на Русия.

Непосредствено преди началото на войната Путин направи телевизионно послание към нацията

Но Киев изглеждаше добре квалифициран за тях. След това също имаше хакерски офанзиви, само че те бяха по-малко сполучливи, за разлика от предходните години. Във всеки случай елементи от сериозната инфраструктура, като да вземем за пример електропреносната мрежа, са изумени не от хакерски офанзиви, а от ракетни набези.

И в този случай се изплати оказваната от години западна помощ за подсилване на украинската киберзащита. Няколко дни преди нашествието да вземем за пример Европейски Съюз даде на Украйна по нейна молба своя екип за бързо реагиране в киберпространството (CRRT). Засега наподобява, че цифровата война, която се приписва на Русия, е тъкмо толкоз несполучлива, колкото и тази на бойното поле..

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР