Русия може да планира мащабно настъпление в Украйна още това

...
Русия може да планира мащабно настъпление в Украйна още това
Коментари Харесай

Русия планира през лятото мащабно настъпление в Украйна

Русия може да възнамерява огромно нахлуване в Украйна още това лято, оповестява “Файненшъл Таймс “. Според разкрит документ на разузнаването на Съединени американски щати Русия ще продължи офанзивата си в Източна Украйна в няколко посоки.

Британското издание се базира на източници от украинското военно командване, които допускат, че задачата на огромната атака ще бъде цялостното завладяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожска области. Украинските военни не изключват и нов съветски опит за превземане на Харков или даже на столицата Киев.

Според американското разузнаване крайната цел на съветския президент Владимир Путин в Украйна остава непроменена – “да завладее страната и да подчини народа ѝ ”, показва “Файненшъл Таймс ”. В разкрит документ на американското разузнаване, с който английският финансов вестник се е срещнал, се споделя, че заради тази причина Русия продължава офанзивата си в Източна Украйна в няколко посоки, в това число около Авдеевка и към Лиман и Купянск.

Украйна се готви за защита

По оценката на западен чиновник, обвързван с политиката за Украйна, “оперативен пробив от която и да е страна през 2024 година е малко евентуален ”. Стратегията на “активна защита ” – удържането на отбранителните линии, като в същото време се търсят слаби места и се нанасят въздушни удари на далечни дистанции – ще разреши на Украйна да “укрепи силите си ” през тази година и да се приготви за 2025 година, когато едно контранастъпление би имало по-големи шансове, счита източникът на английското издание.

На въпрос кога прекъсването на американската помощ за Украйна ще стартира да се отразява на обстановката на бойното поле, различен западен чиновник, зает с политиката за Украйна, дава отговор следното: “Уверени сме, че украинците имат всичко, което им е нужно “ (за да удържат позициите си – бел. ред.).

Вашингтон убеждава Киев в нуждата от закостенял метод към бойните дейности, написа още “Файненшъл Таймс ”. Вместо сухопътни офанзиви, в околните месеци главното внимание ще бъде ориентирано към запазването на териториите, укрепването на позициите и натрупването на сили и ресурси. Междувременно САЩ смятат, че украинските войски ще продължат да търсят слабите места в съветската защита и да ги употребяват, когато се появи сходна опция, разказва тактиката английският вестник.

Над 42 000 съветски военни са починали в Украйна

Междувременно стана известно, че минимум 42 284 руски бойци са починали в хода на нашествието в Украйна, оповестиха публицисти въз основа на данни от обществено налични източници. Изданието “Медиазона ”, дружно с съветската работа на БиБиСи и екип от доброволци, са открили, че към 19 януари в Украйна са починали повече от 42 000 съветски военни. Списъкът на починалите включва над 3 000 офицери от съветската войска, 349 от които имат чин подполковник и по-висок.

Министерството на защитата на Русия не разгласява публични данни за загубите на страната в Украйна. За последно управляващите в Москва оповестиха формалния, съгласно тях, брой на починалите през септември 2022 година – тогава ставаше дума за 5937 души. В средата на декември 2023 година американското разузнаване разгласява лични данни, съгласно които загубите на Руската федерация във войната възлизат на общо 315 000 убити и ранени военнослужещи.

И Украйна крие човешките си загуби

Киев също не разкрива загубите си. През август 2023 година американското разузнаване ги пресметна на към 70 000 убити и 120 000 ранени. За да изчислят загубите, публицистите са следили постове в обществените мрежи, репортажи в районните медии и изявленията на формалните уеб сайтове на държавните управляващи.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР