Русия може да отговори на частичното петролно ембарго, наложено от

...
Русия може да отговори на частичното петролно ембарго, наложено от
Коментари Харесай

Може ли Русия да заобиколи петролното ембарго на ЕС?

Русия може да отговори на частичното петролно ембарго, наложено от Европейския съюз, като потърси други купувачи или понижи своя рандеман на черно злато, с цел да поддържа цената му висока. Действията на Москва ще имат отрицателен резултат върху международната стопанска система, в случай че Организация на страните експортьори на нефт (ОПЕК) не се намеси на петролните пазари, разяснява Си Ен Би Си, предава Българска телеграфна агенция.

Лидерите на страните от Европейски Съюз реализираха при започване на тази седмица съглашение да забранят вноса на 90 % от съветския недопечен нефт до края на тази година. Петролното ембарго е част от шестия пакет от наказания, които Евросъюзът постанова на Москва от началото на нашествието й в Украйна.

Русия е третият по величина производител на черно злато в света след Съединени американски щати и Саудитска Арабия и вторият по величина експортьор, по данни на Международната организация по енергетика (International Energy Agency).

" Случващото се сега ще промени търговията с природен газ и нефт в бъдеще. Цените на петрола няма да се намалят скоро и глобите против Русия ще оказват отрицателно въздействие през идващите няколко години ", разяснява Хюсеин Аскари - професор в Училището по бизнес на университета " Джордж Вашингтон ".

Дали Русия ще успее да компенсира ембаргото върху износа на своя нефт и какъв брой от него ще успее да продаде на други клиенти ще има значение за петролните цени в световен мащаб. Руският нефт образува към 36 % от общия импорт на черно злато в страните от Европейския съюз.

Постоянният представител на Руската федерация в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов разгласи, че неговата страна ще търси други клиенти за своя нефт.

Москва към този момент има два евентуални клиента: Китай и Индия, разяснява Си Ен Би Си. Тези страни купуват по-евтин съветски нефт и тази наклонност евентуално ще продължи, считат стопански анализатори.

Те означават, че Индия е нараснала внезапно покупките на съветски нефт през последните месеци. Индия е внесла 11 милиона барела през март. Това количество обаче е скочило на 27 милиона през април и 21 милиона барела през май, демонстрират данни на компанията „ Кплър “ (Kpler), която се занимава с разбори на пазарите на първични материали. Количествата съветски нефт, които Индия е закупила единствено за тези три месеца на настоящата година, внезапно контрастират на едвам 12-те милиона барела, които е получила през 2021 година

Китай по принцип е най-големият вносител на съветски нефт в света, само че също усили в допълнение количествата, които купува. През март, април и май тази година, китайският импорт е 14,5 милиона барела – три пъти повече по отношение на същия интервал на предходната година, по данни на компанията „ Кплър “.

Русия може да понижи добива на нефт и износа на по-евтино черно злато, с цел да поддържа по-високи цени и да ограничи своите финансови загуби от европейското ембарго, отбелязва Си Ен Би Си.

Вицепрезидентът на енергийния колос " Лукойл " Леонид Федун съобщи в неделя, че Русия би трябвало да понижи добива на нефт с 30 %, с цел да тласне цените нагоре и с цел да не се постанова да продава с отстъпка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР