Русия лишава Япония от правото на риболов около Курилските острови,

...
Русия лишава Япония от правото на риболов около Курилските острови,
Коментари Харесай

Русия лишава Япония от риболовни квоти около Курилските острови

Русия лишава Япония от правото на лов на риба към Курилските острови, защото японската страна не е заплатила за съответната квота. Това заяви пред публицисти в петък вицепремиерът - пълномощен представител на президента на Руската федерация в Далекоизточния федерален окръг (ДФО) Юрий Трутнев, представен от ТАСС .

„ Ние в действителност към този момент ограничихме [износа на риба] и го ограничихме точно с техните старания - те отхвърлиха да заплащат за риболовните квоти към Курилските острови. Съответно това право ще им бъде отнето. Следователно, те се санкционират добре и сами, даже не се постанова да им оказваме помощ “, съобщи той.

По-рано формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова разгласи, че Русия стопира междуправителственото съглашение с Япония за съдействие в улова на морски живи запаси в южната част на Курилските острови, до момента в който Токио извърши финансовите си отговорности. Тя означи, че Япония е замразила дължимите заплащания по съглашението и е забавила процеса на сключване на годишния документ за даване на безплатна техническа помощ на Сахалинска област, който е неразделна част от това междуправителствено съглашение.

Япония и Русия подписаха това съглашение през 1998 година То разреши на японските риболовци да ловят в границите на квотата, отпусната от съветската страна край южната част на Курилските острови. Японското държавно управление изрази страдание за решението на Москва, само че призна, че към момента не е направило друго заплащане като част от осъществяването на това съглашение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР