Русия крие неудобни истиниНа срещата на върха на 16 юли

...
Русия крие неудобни истиниНа срещата на върха на 16 юли
Коментари Харесай

Русия крие неудобни истини
На срещата на върха на 16 юли в Хе

Русия крие неуместни истини
На срещата на върха на 16 юли в Хелзинки напрежението сред президентите на Съединени американски щати и Русия трябваше да спадне. Но доста американци към момента не схващат какво се случи там. Тръмп и подчинените му упорстват: никакви сделки не е имало. Само че съветските публични лица настояват, че това напълно не е по този начин.

На конференция след срещата на върха не бяха направени изказвания за никакви съглашения, даже и предварителни, както и не беше подписано никакво взаимно изказване. Но Тръмп и Путин разговаряха два часа очи в очи в наличието на преводачи. Детайли не се оповестяват, по тази причина някои от демократите даже се готвеха да призоват в съда преводача на Тръмп, с цел да опише какво е чул. Но републиканците блокираха тази самодейност като неуместна.

Причина за това станаха многочислените дразнещи подмятания от страна на съветски служители за това, че на срещата на върха са били реализирани някакви „ сделки “ (слаба форма на съглашение, схващане или план).

Константин Косачов началник на комисията по външни работи в горната камара на съветския парламент, с изключение на „ сделки “ даже употребява по-силния термин - „ съглашения “. Той допусна, че тяхното реализиране ще провокира подозрения.

„ Ако в това, че Руската федерация е подготвена и може да приложи резултатите от тази среща на върха, няма подозрение “, сподели той, “то във връзка с Съединени американски щати подозрения има: те се отнасят освен до това желае или не Тръмп, само че и за това ще успее ли той д0а извърши тези съглашения. Според мен него мощно го лимитират Конгреса и други институции на Съединени американски щати, да не приказваме пък за специфичните служби. “

Всички недомлъвки провокираха нервна реакция в американците. Но формалните представители на Кремъл не престанаха: още повече подмятания пристигнаха от министерство на защитата и, най-малко два пъти, от посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов. На 19 юли Путин персонално сподели пред съветски дипломати, че срещата на върха „ беше като цяло сполучлива и докара до потребни взаимоотношения “.

Министерството на защитата и Антонов (които приказваха за „ значимо устно съглашение “ сред Путин и Тръмп) показаха желание да работят, както е било контрактувано. Посланикът, с който служители от Съединени американски щати с принуда се готвеха да се срещнат, даде обещание „ да чука по всички порти “ във Вашингтон, „ с цел да получи дефинитивна визия за това, както съответно би трябвало да вършим дружно, с цел да се осъществят договореностите и концепциите, които поддържаха двамата президенти “.
 epaselect USA TRUMP PROTEST VIGIL WHITE HOUSE epaselect USA TRUMP PROTEST VIGIL WHITE HOUSE / БГНЕС
Разбира се, че всички недомлъвки провокираха нервна реакция в Съединени американски щати: още повече, че медиите в Америка оцениха „ сделките “ като „ съглашения “. Стивън Пайфър, деец в задграничните институции на Съединени американски щати, написа за Института Брукингс: “Проблемът се корени в това, че американците не знаят какви съглашения са реализирани в Хелзинки. Те могат да бъдат положителни или неприятни. Администрацията на Тръмп би трябвало да обясни това допустимо най-бързо и да му придаде публичност на това, на което президентът се е съгласил по време на срещата. До момента, до момента в който това не се случи, отчитайки, че Тръмп има работа с Путин, Белият дом не би трябвало да се учудва, че мнозина чакат най-лошото. “

Доколкото Русия не е предоставила информация, даваща схващане за това, което е било обсъждано, това свидетелства, че надали става дума за нещо, което Русия и Съединени американски щати могат да осъществят на процедура.

Путин предложи провеждането на референдум за установяване статута на територията на източна Украйна. Но Тръмп не може да бъде платен с това, доколкото знае, или най-малко съветниците му знаят, че Украйна няма да одобри такова решение: дотогава, до момента в който Русия не приключи помощта си за сепаратистите, и те не сложат оръжие. Що се отнася до Сирия както Путин, по този начин и Тръмп поотделно към този момент реализираха схващане с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че иранските войски би трябвало да се отдалечат от израелските граници. Страните нямаше защо повече да се договарят. Също по този начин се загатваше въпросът за надзор над въоръженията/ видно е, че Тръмп и Путин са се съгласили, че нямат съществени възражения срещу разширение на съдействието по съществуващите съглашения, в това число Договора за редуциране и ограничение на нападателните стратегически оръжия-3. Но каквито и да било решения по този въпрос би трябвало да се вземат по време на добре готови договаряния.

Отчитайки, че Тръмп надали е направил нещо за постигането на някакъв сериозен прогрес с Путин – даже след Хелзинки има подтик за усилване на глобите против Русия – президентът на Съединени американски щати няма никакви благоприятни условия да работи в сходство с каквито и да било неопределени устни сделки. Тръмп няма право да подписва каквато и да било модерна версия на пакта Молотов-Рибентроп, предаваща част от Украйна на Путин или да подписва секретни покупко-продажби, в границите на които длъжностни лица от Съединени американски щати могат да бъдат пратени в Русия, с цел да бъдат заставени там да признаят за изфабрикуването на обвинявания.

Дори и в случай че той фактически е подписал нещо, би последвал отговор, а по-късно – оттегляне. В тази отровна атмосфера Тръмп може само да признае, че на срещата не се е случило нищо. И по едно и също време с това да упорства, че тя е била сполучлива. Именно по този начин и направи той в своето известие в Туитър на 23 юли: “Когато чуете, по какъв начин въ подправените вести се отразява моята среща с президента Путин и за всичко, което съм предал, помнете – аз не съм давал НИЩО, ние просто си говорихме за бъдещите привилегии за двете страни. Освен това се разбрахме, което към този момент е добре. Но единствено не и за корумпираните медии “.

В същия ден неговият представител Сара Сандърс сподели, че „ единственото съответно съгласие, което е било реализирано, е в това, че двата екипа по национална сигурност – от Съединените щати и Русия – ще продължат тези разисквания в работен режим “. Всичко това се вписваше в мъглявите заявки на руснаците – тези изказвания, за разлика от съветските, са по-конкретни и показващи, че Тръмп не се интересува от играта на клевети.

Причината, заради която нито Русия, нито Съединени американски щати не дават публичност на елементи от договарянията е в това, че няма какво да се огласява. Видно е, че руснаците по инструкции от Путин просто издевателстват над американците: нервират ги и ги вършат параноични. Както сподели Косачов, те схващат, че даже в случай че Тръмп и да е желал пробив, той в действителност е обкръжен. При тези условия всичко, което те биха могли да създадат, е да работят с тролове против американците, включително и Тръмп, наблягайки битката вътре във Вашингтон и заставяйки президента да наподобява безпомощен.

Руско-американските връзки не се намират на най-ниското равнище, както сподели Тръмп преди срещата на върха; те са били по-лоши и ще вървят към утежняване, без значение от персоналните благосклонности и цели на Тръмп и Путин. Путин няма никакви учредения за оптимизъм. Но наподобява, че той е решил да се любува на резултатите от пътуването: правейки ги колкото е допустимо по-неудобни за американците./БГНЕС

................

Леонид Бершидски, организация Блумбърг
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР