Русия казва, че е унищожила 42 изстреляни от Украйна безпилотни самолета над Крим

...
Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили за противовъздушна
Коментари Харесай

Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили за противовъздушна отбрана са унищожили широкомащабна атака с украински дрон на Кримския полуостров, която Москва анексирана от Украйна през 2014 г.

Крим е обект на прицел от Киев, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., но беше подложен на по-интензивни, засилени атаки през последните седмици.

Руското министерство на отбраната съобщи рано в петък, че неговите сили са свалили девет дрона, докато други 33 „са били потиснати от електронна война и са се разбили, без да достигнат целта“.

Не се уточнява дали има щети или жертви. Той добави, че също така е свалил изстреляна от Украйна ракета над Калужка област, която граничи с Московска област.

Михаил Развожаев, назначеният в Москва губернатор на кримския пристанищен град Севастопол, каза в приложението за съобщения Telegram, че няколко дрона са били унищожени над носа Херсонес. Носът се намира в покрайнините на Севастопол, който е дом на Черноморския флот на Русия.

Не е ясно дали тези дронове са сред 42-те, докладвани от министерството на отбраната.

„Всички сили и служби са в състояние на бойна готовност“, каза Развожаев.

Киев многократно е заявявал, че планира да си върне Крим, а нападението с дрон идва два дни след като президентът Володимир Зеленски каза на конференция в Киев за Крим, че полуостровът ще бъде „деокупиран, както всички други части на Украйна, които за съжаление все още са под окупатора”.

В четвъртък Украйна каза, че нейните сили са кацнали на полуострова и са издигнали знамето на страната по време на „специална операция“, за да отбележат втория си Ден на независимостта по време на война.

Войските на специалните части са кацнали на западния бряг на Крим близо до градовете Оленовка и Маяк, където са „влезли в битка“, каза украинската разузнавателна агенция ГУР.

Москва също обвини Украйна, че атакува построения от Русия мост, който свързва полуострова с Русия и е ключов маршрут за доставки за руската армия.

Мостът, единственото преминаване над Керченския пролив, е затворен поради множество инциденти, включително експлозия през юли.

Русия не показа признаци, че изоставя Крим, който използва като платформа за изстрелване на ракети по украински цели.

Москва пое контрола над Крим след референдум, проведен след превземането на полуострова от руските сили преди девет години, който според нея показва, че хората в Крим, които говорят предимно руски, искат да бъдат част от Русия.

Украйна отхвърли референдума като измама, а международната общност не признава юрисдикцията на Москва.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР