Русия извика посланика на Европейския съюз днес в открит израз

...
Русия извика посланика на Европейския съюз днес в открит израз
Коментари Харесай

Русия бясна на ЕС заради спрения транзит през Литва до Калининград

Русия извика посланика на Европейския съюз през днешния ден в открит израз на яд от прекъсването в събота на преноса на попадащи по наказания артикули през Литва в съветския балтийски анклав Калининград, предадоха международните организации.

Русия назовава мярката " противозаконна обсада " и заплашва с ответни ограничения против Литва, съобщи Ройтерс.

Посланикът на Европейски Съюз Маркус Едерер се яви в съветското външно министерство през днешния ден, заяви организацията. Петер Стано, представител на европейската дипломатическа работа, сподели, че Едерер " е обяснил, че Литва ползва глобите на Европейски Съюз и че няма обсада ".

Дипломатът е призовал Русия " да се въздържа от ескалационни стъпки и изразителност ", сподели още представителят.

Обаче секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев съобщи, че " на сходни враждебни дейности Русия, абсолютно, ще отреагира ", съобщи Интерфакс.

" Съответните ограничения се създават в междуведомствен формат и ще бъдат признати в най-близко време. Техните последици ще окажат съществено негативно влияние върху популацията на Литва ", сподели още той, представен от същата организация.

Дипломатическата рецесия е поради Калининград, пристанище на Балтийско море и околната област, където живеят съвсем милион руснаци. Те се свързани с Русия посредством железопътна връзка през членката на Европейски Съюз и НАТО Литва.

Тя затвори този маршрут за съществени артикули, попаднали по европейски наказания поради войната на Русия в Украйна, като да вземем за пример строителни материали, метали и въглища.

Забраната визира половината от номенклатурата на досегашния пренос, написа украинският информативен уебсайт НВ.

В началото на юни Европейският съюз одобри шестия пакет от наказания против Русия, в който разшири листата на лицата и организациите, подложени на ограничавания за експорт на артикули и технологии с двойна приложимост. Освен това беше уголемен описът със артикули и технологии, които могат да допринесат за софтуерното рационализиране на съветския бранш за защита и сигурност. Той включваше 80 химикала, които биха могли да се употребяват за произвеждане на химически оръжия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР