Русия извърши нова ракетна атака срещу пристанища в Одеска област.

...
Русия извърши нова ракетна атака срещу пристанища в Одеска област.
Коментари Харесай

Русия унищожава пристанища в Одеска област с ракети от Черно море

Русия извърши нова ракетна офанзива против пристанища в Одеска област. Поразен е склад за товари. Този тип набези станаха постоянни, откакто Москва се изтегли предходната седмица от зърнената договорка, която близо година гарантираше износа на украинско зърно през Черно море.

При офанзивата против пристанищна инфраструктура е погубен един охранител. Регионалните управляващи споделиха, че Русия е употребила ракети " Калибър ", изстреляни от подводница в Черно море. Украинските военни обясниха, че ударите са нанесени по време на среднощна стихия. Ракетите са летели извънредно ниско и това е попречило нападението да бъде отразено.

НАТО осъди рисковото държание на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на зърно. От Алианса подчертаха, че новата, оповестена от Москва " предупредителна зона за военна опасност " визира териториалните води на България. Това поражда нови опасности от недоразумения и ескалация.
Съюзниците осъждат изрично и ракетните офанзиви против градовете Одеса, Николаев и други пристанища, в това число удара с дрон по уреди за предпазване на зърно в Рени, което е покрай границата с Румъния.

" Такива дейности съставляват значителен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците покачват бдителността си и остават подготвени да защитят всеки сантиметър от всякаква експанзия ", акцентира генералният секретар Йенс Столтенберг.

От изказванията след Съвета НАТО – Украйна стана ясно, че Алиансът ще ускори наблюдението на Черно море благодарение на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати. Днес украинският президент Володимир Зеленски се срещна с висши военни в град Днепър. Те рапортуваха за прогрес в офанзивните и отбранителните интервенции на украинските въоръжени сили.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР