Русия изрази днес изненадата си, че Армения не е информирала

...
Русия изрази днес изненадата си, че Армения не е информирала
Коментари Харесай

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Русия изрази през днешния ден изненадата си, че Армения не е уведомила авансово по дипломатически канали за решението да откаже присъединяване в плануваната министерска среща с Азербайджан. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от " Интерфакс ". Той направи изказването след диалози с външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов.

" Ние, както и вие, научихме за този отвод от пресслужбата. Не са употребявани дипломатически канали, които нормално се употребяват в такива случаи, сподели Лавров. Методът, по който бяхме осведомени за присъединяване на арменската страна в това събитие повдига въпроси. "

Припомняме, че срещата на външните министри на Армения и Азербайджан беше планувана за 23 декември, като се предполагаше, че министрите ще обсъдят подготовката на кротичък контракт сред Баку и Ереван.

На 22 декември Лавров в телефонен диалог с Байрамов към този момент изрази страдание от обстоятелството , че арменската страна се отхвърли от договаряния.
 Армения изпрати предложение за спокойно съглашение на Азербайджан
Армения изпрати предложение за спокойно съглашение на Азербайджан

Ереван укори съветските миротворци, че не извършват отговорностите си

" Нито един контракт, нито едно съглашение, още повече съглашение, признато вследствие на война, спор, траял повече от десетилетие, не се извършват 100 % и неотложно. Всяка от страните по съглашение, съглашение за преустановяване на огъня, за определяне на на практика ограничения за стабилизиране на прекъсването на земята, по един или различен метод позволява нарушавания " , сподели Лавров по време на конференция.

Той акцентира, че миротворците би трябвало да се оправят с сходни нарушавания, защото " случаите се случват непрекъснато, постоянно ".

" Тези произшествия, които са неизбежни във всеки спор и които, несъмнено, би трябвало да се преглеждат бързо, да се пробват да се разрешат, те ще продължат още по-дълго, още по-дълго, в случай че всякога, след всеки случай, една от страните откаже да се спогодят за кръгове от договаряния. Това в никакъв случай не е донесло нищо положително на никого ", сподели ръководителят на съветското външно министерство.

Лавров е уверен, че министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян е изгубил доста " даже във връзка с предаването на позицията си на международната общественост ".

Според него, по време на диалозите в петък министърът в детайли е описал визията за обстановката от азербайджанска страна.

" Ако нашият арменски сътрудник, министърът на външните работи Мирзоян, удостовери присъединяване си, извърши своето съглашение, той ще има същата опция. И тогава международната общественост може да си направи заключения ", приключи Лавров.

Прессекретарят на арменското външно министерство Вахан Хунанян изясни по-рано, че Армения не е отказала тристранната среща на външните министри на Армения, Русия и Азербайджан, само че е поискала да я отсрочи заради обстановката в Лачинския кулоар , свързващ Нагорни Карабах с Армения.
 Азербайджан желае разрешаване на кофликта с Армения
Азербайджан желае разрешаване на кофликта с Армения " допустимо най-скоро "

Уверение на азерския външен министър към съветския му сътрудник

" Арменската страна препотвърди готовността си да взе участие в срещата в Москва преди към две седмици, преди противозаконното блокиране на Лачинския кулоар от Азербайджан. Очевидно целта в работата на министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян сега е плавното рестартиране на коридора Лачин в сходство с тристранното изказване от 9 ноември 2020 година и решаването на проблемите, зародили вследствие на филантропичната рецесия в Нагорни Карабах, въз основа на което арменската страна изиска отсрочване на срещата планувано в Москва ", сподели Хунанян.

Армения е предала своите оферти за спокойно съглашение на Азербайджан и е подготвена да го подпише. Това разгласи ден по-рано арменският министър председател Никол Пашинян на съвещание на държавното управление. 

Относно обстановката с Лачинския кулоар Пашинян означи, че дейностите на Азербайджан са предизвикали дефицит на храна в Нагорни Карабах.
 Армения чака нова ескалация на спора с Азербайджан
Армения чака нова ескалация на спора с Азербайджан

Заради " подстрекаващата към война изразителност и неконструктивната политика на Баку "

Премиерът добави още, че съветският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах, ситуиран според тристранната декларация, подписана от водачите на Армения, Русия и Азербайджан на 9 ноември 2020 година, е имал отговорности да управлява Лачинския кулоар, само че де факто не ги е извършил.

" Де факто се оказва, че поетото по тристранната декларация обвързване - да се държи под надзор Лачинския кулоар - не се извършва и от съветските миротворци. Разбира се, това се случва вследствие на противозаконните дейности на Азербайджан, само че това не трансформира обстановката, тъй като главната цел на наличието на съветските мироопазващи сили е да предотвратят сходно безвластие и да държат под надзор Лачинския кулоар ", посочи Пашинян.

Боевете сред Ереван и Баку избухнаха през септември, като в конфликтите починаха съвсем 200 бойци - най-кървавата борба след шестседмична война сред двете някогашни руски страни през 2020 година

Боевете са свързани с десетилетия военни дейности за контрола над района Нагорни Карабах, интернационално приет като част от Азербайджан, само че до 2020 година значително следен от болшинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, отвън противоречивия район Нагорни Карабах. Азербайджан сподели това като отговор на " провокации " от арменската страна.
 Азербайджан отхвърли да договаря за мир с Армения при присъединяване на Макрон
Азербайджан отхвърли да договаря за мир с Армения при присъединяване на Макрон

Илхам Алиев анулира планувана среща с арменския министър председател

Русия е боен съдружник на Армения, само че също по този начин се пробва да поддържа другарски връзки с Азербайджан и се опълчи на апелите на Ереван да задейства уговорка за взаимна самозащита. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР