Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там

...
Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там
Коментари Харесай

Руското МВнР за събитията в Казахстан: Вдъхновен отвън опит за подкопаване на сигурността

Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там като външен опит за дестабилизиране на страната.

Първите подразделения на съветските въздушно-десантни войски в състава на интернационалния контингент на Организацията на контракта за групова сигурност към този момент дойдоха в Казахстан, заяви прессекретарят на организацията Владимир Зайнетдинов:

„ В сегашния миг самолети на военно-транспортната авиация на въздушно-космическите войски на Русия трансферират на територията на Република Казахстан съветската част от миротворческия контингент. Първите подразделения към този момент пристъпиха към осъществяване на поставените задания “.

Зайнетдинов добави, че интернационалните сили ще останат в Казахстан за стеснен интервал от време, с цел да оказват помощ за стабилизирането и нормализирането на ситуацията там. Освен съветски войски в състава на миротворческия контингент вземат участие подразделения от Армения, Беларус, Киргизия и Таджикистан.

Междувременно от съветското министерство на външните работи окачествиха събитията в Казахстан като “вдъхновен извън опит за принудително подкопаване на сигурността и териториалната целокупност на страната”.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов съобщи в изявление за телевизия “Русия 24”, че към протестиращите са се включили проведени групи от добре подготвени бойци от чужбина, в това число от Афганистан. Косачов дефинира решението за изпращането на миротворческия контингент като навреме и законно.

„ Ситуацията се промени, тъй като протестиращите минаха границата, която разделя мирния цивилен митинг от терористичната интервенция, която се организира за завладяване на властта “.

По последна информация не престават въоръжените конфликти сред протестиращите и силите за сигурност в най-големия казахстански град Алмати.

В другите региони на страната ситуацията се успокоява.

По данни на казахстанското министерство на вътрешните работи по време на безредиците са били убити 18 служители на реда.

Местните медии оповестяват, че някои от тях са били обезглавени. Ранените чиновници на реда са към 750.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР