Русия изпраща повече природен газ в Европа от всякога, докато

...
Русия изпраща повече природен газ в Европа от всякога, докато
Коментари Харесай

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Русия изпраща повече природен газ в Европа от всеки път, до момента в който мразовитата зима и арктическите студове покачват търсенето на електрическа и топлинна сила, наблягайки зависимостта на района от източния му комшия.

Дневните доставки от съветския държавен колос " Газпром " доближиха рекордни върхове през февруари. Потреблението на Европа скочи до най-високото си равнище в последните 5 години през предходната седмица, а през тази студената вълна докара до още по-високо търсене, съгласно оценките на основаната в Лондон компания Marex Spectron Group.

" Виждаме най-студения завършек на зимата от години, а Русия е първият снабдител с задоволително свободен потенциал, с цел да посрещне рисковото повишаване на търсенето ", споделя Джакомо Масато, метеоролог от Marex Spectron.


" Газпром " капитулира пред действителностите на 21 век

Какво значи това?

Това даде страхотна опция за съветската компания, която доставя с газ континента от десетилетия, да се прояви в обичаната си роля на енергиен страж на Европа и да излъска обществения си имидж.

" Само " Газпром " е в положение да усили доставките на газ за европейските клиенти до оптимални равнища с бързи темпове. Няма различен снабдител, който да се оправи с тази задача ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Алексей Милер.

Мразовитото време е тежко тестване за енергийната мрежа на Европа, а спотовите цени на газа във Англия скочиха повече от 3 пъти, достигайки до рекордни равнища.


" Газпром " с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

Руснаци и украинци взаимно се упрекват в неучтивост

С незадоволителния си потенциал за предпазване на природен газ и едвам няколко танкера, пренасящи горивото в течната му форма, които идват през този сезон, континентът е подвластен от доставките по тръбопроводи, а Русия и Норвегия са двата съществени производителя.

Норвегия обаче не разполага със свободния потенциал на Русия, а някои от оборудванията й, в това число газовата централа в Колснес, бяха пострадали от спирания в пика на рецесията в четвъртък.

Потребителите също се възползваха от газохранилищата в Германия с рекордни темпове, които работеха с цялостна мощ, с цел да задоволят повишеното търсене, съгласно изследване на Bloomberg New Energy Finance. Германия също получи по-голям импорт от Русия по време на рецесията.

 Англия свършва газа. Как ще се оправи с казуса?
Англия свършва газа. Как ще се оправи с казуса?

Студеното време и слабите доставки усложниха обстановката

" Ниското равнище на газа в хранилищата може да провокира опасения за газовите доставки, в случай че до края на отоплителния сезон настъпи още един интервал на огромно търсене ", предизвестява Джон Тумей, енергиен специалист на Bloomberg.

Кризата на доставките докара до лъкатушен растеж на цените. Във Англия, която е втория максимален консуматор на газ в Европа след Германия, цените на бързите доставки доближиха връх.

 Жалко за
Жалко за " Газпром "

Какъв можеше да стане концернът, само че какъв стана

Резкият скок на доставките от двата тръбопровода, свързващи континентална Европа и Англия, накара Националната енергийна мрежа да разгласи, че дефицитът е намалял, оттегляйки своето " предизвестие за недостиг ".

Докато температурите се чака да станат по-умерени в огромна част от Западна Европа през идната седмица, в северните елементи на континента се чака да остане по-студено от нормалното. Англия е изправена пред сняг, проблеми с превоза и бурни ветрове, откакто бурята Ема последва вълна от арктически въздух от Сибир.


" Газпром " сложи нов връх за доставка на газ в Европа

За денонощие за превозени 614,6 млн. куб. метра

Русия, която през предходната година достави газ за 38 милиарда $ на най-доходоносните си пазари в Европа, разсея подозренията, че други снабдители в близко бъдеще ще могат да задоволят газовите потребности на Стария континент.

Възможна бъдеща конкуренция може да пристигна от великански индустриални полета в района на Каспийско море, Северна Африка и от товари от полутечен природен газ. Досега анализът на " Газпром " е изцяло прецизен, което разрешава на компанията да усили пазарния си дял в Европа.

Втечненият природен газ, който идва на Стария континент с танкери, в това число от Съединени американски щати, ще остане по-скъп от от съветския газ, доставян по тръбопроводи през идващото десетилетие, предвижда съветският президент Владимир Путин през тази седмица. " Днес това е явно ", означи Путин.

 Новият африкански газ идва в точния миг за Европа
Новият африкански газ идва в точния миг за Европа

Доставките ще удовлетворят възходящото търсене в идната тежка зима на Стария континент
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР