Русия изостава далеч от международните лидери в готовността да използва

...
Русия изостава далеч от международните лидери в готовността да използва
Коментари Харесай

Русия е най-зле от всички големи пазари на електромобили, а ситуацията е сходна с тази у нас

Русия изостава надалеч от интернационалните водачи в готовността да употребява електрически транспортни средства. В рейтинга на компанията KPMG от 25 страни (12 водещи европейски стопански системи, седем азиатски, четири американски, Австралия и Нова Зеландия) съгласно показателя за подготвеност, Русия заема 23-то място с 1.8 точки, като никоя друга страна не реализира оптималните 10 точки.

Лидерите, Холандия и Норвегия, имат надлежно 7.9 и 7.4 точки. Индексът е систематизиран индикатор, който регистрира парка на електрически транспортни средства, връзката му с общия авто парк в страната, вложенията на страната в развиването на електрически транспортни средства, съществуването на електростанции и просто желанието на жителите да преминат към по-скъпи електрически транспортни средства, се споделя в проучването.

Затова безспорните международни водачи в потреблението на електрически автомобили - Китай (3.5 милиона електрическия автомобил в движение) и Съединени американски щати (1.5 милиона) - заемат едвам 20-то и 4-то място в класацията. Най-добра подготвеност за електрически автомобили демонстрират водачите в рейтинга - Норвегия (11.5% от общия автопарк) и Холандия (2.5%). За изследването KPMG интервюира към 3 500 души, в това число над 2 000 консуматори и специалисти, към 1 000 ръководители на огромни компании, 400 представители на международната автомобилна промишленост и снабдители на автокомпоненти.

Паркът от електрически транспортни средства в Русия възлиза на към 1000 единици, надлежно, техният дял в общия брой коли клони към нула, се споделя в проучването. А във връзка с развиването на технологиите и нововъведенията в електрическия превоз Русия е на последно, 25-то място: в страната няма модерни локални разработки в региона на електрическия превоз, няма задоволително локални играчи на интернационалния авто пазар и има доста скромни вложения в електрически транспортни средства, се споделя в проучването.

Вярно, съгласно организация Автостат, Русия разполага с съвсем 8 000 електрически автомобила в придвижване. Разликата се изяснява с обстоятелството, че KPMG регистрира единствено формалния импорт на производителя, до момента в който Автостат регистрира броя на колите, регистрирани в Министерството на вътрешните работи. Основата на съветския електрически парк е от коли Nissan Leaf (6 746 броя), а самият Nissan не ги е внесъл в Русия и формалните дилъри на марката не продават този модел.

В Израел да вземем за пример KPMG също регистрира единствено 1 000 електрически автомобила (делът на електрическия парк е по-малко от 0.04%), само че страната е на 7-мо място в класацията. „ Причината е, че стартъпите и технологиите са доста по-добре развити в тази страна. Освен това, заради дребния си размер, там са нужни по-малко вложения, с цел да докара инфраструктурата до високо равнище “, изясняват от KPMG.

Световните водачи в създаването на технологии за електрически превоз са американски, европейски и азиатски производители на коли (BMW, Tesla, Toyota, VW, BYD, Mercedes-Benz, Ford, Hyundai, Honda и някои други), написа още в проучването на KPMG. В същото време единствено алиансът Renault-Nissan обмисля опцията за произвеждане на електрически транспортни средства в Русия, се споделя в проучването. През 2019 година Renault се интересуваше от ограничения за държавна поддръжка за производството на електрически транспортни средства, само че компанията няма съответни проекти да локализира тези модели, сподели представител на концерна пред Vedomosti.

В Русия също има изострен дефицит на инфраструктура за електрически транспортни средства, най-вече на зарядни станции. Според KPMG в този момент не са повече от 150, а единствено за Централна Русия би трябвало да има 1 000, множеството от съществуващите се намират в Москва и Санкт Петербург. Станциите би трябвало да бъдат построени от самите производители на коли, съгласно множеството интервюирани от KPMG консуматори.

„ Пазарът на електрически транспортни средства в света се развива с помощта на държавната поддръжка - потребителят е непосредствено субсидиран за покупката на електрическо транспортно средство. Освен това ограничения, свързани с опростения импорт на електрически транспортни средства, да вземем за пример намаляването или анулацията на разнообразни налози и такси. Такива неща не се вършат в Русия, а образецът, който ви даваме с Русия е тъй като той е прекомерно непосредствен с родната ни реалност, единствено мащабите са разнообразни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР