Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа

...
Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа
Коментари Харесай

Никакви ултиматуми: Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност пред НАТО

Русия изложи настояванията си за гаранции за сигурност в Европа към 30-те страни членки на НАТО, само че настоя, че те не били ултиматуми след интензивни договаряния със Съединени американски щати в Женева, които не съумяха да преодолеят задънената улица, осведоми " Ройтерс ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг одобри заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко в щабквартирата на Алианса, с цел да се опита да понижи най-сериозното напрежение сред Изтока и Запада след Студената война поради скупчването на съветски войски покрай границата ѝ с Украйна.

Москва отхвърли опасенията, изразени от Съединени американски щати, че може да възнамерява да нахлуе в съседката си, а представителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че ученията с жива пукотевица по границата с Украйна през вчерашния ден не били свързани с договарянията с НАТО.

" Ние не преговаряме от позиция на сила; няма и не може да има място за ултиматуми ", акцентира той в Москва, до момента в който договарянията започваха в Брюксел.

Но той посочи, че паневропейската сигурност била в сериозна точка и Западът трябвало да отговори на терзанията на Русия по отношение на дейностите на НАТО в някогашните комунистически страни, които тя счита за собствен заден двор.

Съюзниците от НАТО настояват, че договарянията, най-известният опит на алианса да трансформира евентуалния спор за Украйна в политически развой, се организират поради съветската експанзия, а не противоположното.

" Нека бъдем ясни: съветските дейности форсираха тази рецесия. Ние сме ангажирани да използваме дипломация, с цел да деескалираме обстановката ", сподели пред кореспонденти посланичката на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит.

" Искаме да забележим... Русия да изтегля обратно своите сили ", настоя тя за 100 000 бойци, ситуирани покрай Украйна.

Дипломати от НАТО споделят, че западният алианс би счел за триумф, в случай че Русия се съгласи да организира спомагателни договаряния. Съюзниците са подготвени да договарят с Москва за увеличение на откритостта към военните учения и за отбягване на инцидентни конфликти, които могат да провокират спор, както и надзор върху въоръженията във връзка с ракетите в Европа.

Но съдружниците от НАТО настояват, че доста от настояванията на Русия, изложени в два плана на контракта през декември, са неприемливи, в това число апелите за понижаване на дейностите на алианса до равнищата от 1990-те години и обещания да не приема нови членове.

Обуздавайки разширението на НАТО на изток в остарялата си руска сфера на въздействие, Кремъл вижда възпиращите средства и военната рационализация на алианса, управителен от Съединени американски щати, като опасност.

Във вторник Русия прозвуча тъмно по отношение на вероятностите за повече договаряния със Съединените щати.

Грушко, някогашен дипломат на Русия в НАТО, сподели, че Русия желае да избегне борба. Неговият директен сътрудник, заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който организира диалози със Съединените щати в Женева, само че не беше в Брюксел в сряда, сподели, че Украйна в никакъв случай не би трябвало да бъде допускана да се причисли към НАТО.

НАТО няма непосредствени проекти да одобри Украйна, само че споделя, че Русия не може да диктува връзките си с други суверенни страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР