Русия излиза от сделката за зърно с Украйна. Това съобщи

...
Русия излиза от сделката за зърно с Украйна. Това съобщи
Коментари Харесай

Песков: Излизаме от сделката за зърното с Украйна

Русия излиза от договорката за зърно с Украйна. Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков, часове откакто срокът на съглашението изтече. То беше подписано преди година и удължавано три пъти. Сделката позволяваше на Украйна да изнася зърно с кораби от Одеса и две прилежащи пристанища.

" Сделката за зърното е прекъсната. Веднага щом съветските условия бъдат изпълнени, страната неотложно ще се върне към нея ", сподели Песков.

Москва твърди, че личният ѝ експорт на зърно и торове е възпрепятстван- и упорстват за анулация на наказания в земеделския бранш.

Украйна и Русия са измежду най-големите производители на зърно в света. Проблем с износа ще значи повишение на цените в международен мащаб и съществени проблеми за редица по-бедни страни.

Миналата седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изпрати писмо с оферти до Путин в опит да извърши изискванията на Русия за удължение на съглашението. Гутериш съобщи, че ще бъдат " отстранени пречките, засягащи финансовите транзакции " посредством Руската земеделска банка, като в същото време разрешат продължаването на доставките на украинско зърно.

Преговарящите от Организация на обединените нации и Турция прекараха уикенда в очакване на отговор от Москва, до момента в който износът на зърно от украинските пристанища понижа съвсем до нула.

По данни на Организация на обединените нации от началото на самодейността Украйна е изнесла 32,8 млн. тона зърно и други храни. По силата на съглашението корабите имат право да минават около съветските военни кораби, които са блокирали украинските пристанища от началото на войната в Русия. Корабите се инспектират край крайбрежията на Истанбул, частично с цел да се подсигурява, че не придвижват оръжия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР