Русия изглежда готова за първото си от десетилетия неизпълнение (просрочване)

...
Русия изглежда готова за първото си от десетилетия неизпълнение (просрочване)
Коментари Харесай

Русия пред първото си от десетилетия просрочване на държавния дълг

Русия наподобява подготвена за първото си от десетилетия несъблюдение (просрочване) на държавния дълг, защото някои притежатели на облигации обявиха, че не са получили в понеделник просрочени лихви след приключването на основен краен период за заплащане ден по-рано, оповестява Ройтерс.

Русия се мъчи да поддържа заплащанията по неизплтатени свои облигации за 40 милиарда $ след почналата на 24- февруари военна инвазия в Украйна, защото западните наказания на процедура отрязаха страната от световната финансова система и направиха нейните активи недосегаеми за доста вложители.

Кремъл неведнъж съобщи, че няма учредения за дългов банкрут на Русия, само че не е в положение да изпрати средства на притежателите на съветски облигации заради наказания, обвинявайки Запада, че се пробва да докара страната до неестествен банкрут.

Усилията на Русия да избегне това, което би било първото й огромно несъблюдение по интернационалните облигации след болшевишката гражданска война преди повече от век, се натъкнаха на непреодолима бариера в края на май, когато Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) на процедура блокира Москва да прави сходни заплащания към американските притежатели на съветски дългови бумаги.

" От март считаме, че съветската банкрут евентуално е неминуем и въпросът беше тъкмо по кое време ще стане това “, уточни за Ройтерс Денис Храницки, отговарящ за суверенни правосъдни разногласия в адвокатска адвокатска фирма " Куин Емануел ". " OFAC се намеси, с цел да отговори на този въпрос вместо нас, и в този момент банкрутът е щръкнал ".

Докато формалното несъблюдение по дълга би било значително алегорично, като се има поради, че сега Русия не може да вземе интернационалните заеми и не се нуждае от такива средства с помощта на изобилните доходи от износа на нефт и газ, дълговият банкрут евентуално ще увеличи разноските й по заеми в бъдеще.

Въпросните заплащания са за 100 милиона $ рента по две съветски облигации, едната деноминирана в щатски долари, а другата в евроа, като Русия трябваше да погаси отговорностите си по тях на 27 май. Плащанията бяха с гратисен интервал от 30 дни, който изтече в неделя (26 юни).

Министерството на финансите на Русия съобщи, че е направило заплащанията към своя Национален депозитар за сетълмент в евро и долари, добавяйки, че по този метод е изпълнило отговорностите си.

Някои тайвански притежатели на съветски облигации обаче не са получили заплащания в понеделник, оповестиха източници пред Ройтерс.

За доста притежатели на облигации неполучаването на дължимите пари в точния момент по техните сметки съставлява несъблюдение на отговорности.

Тъй като в проспекта не е посочен прецизен период, адвокати споделят, че Русия може да има време до края на идващия работен ден, с цел да заплати на притежателите на облигации (т.е до края на днешния ден).

В прочут смисъл Русия към този момент е в дефолт (неизпълнение).

Комисията по дериватни финансови принадлежности постанови, че към този момент е зародило " кредитно събитие " по някои от нейните скъпи бумаги, което е провокирало погашение на някои от суаповете за кредитно несъблюдение на Русия (т.нар. CDS) - принадлежности, употребявани от вложителите за обезпечаване на експозиция към дълг против вероятно негово несъблюдение. Това " кредитно събитие " беше провокирано от обстоятелството, че Русия не изплати 1,9 милиона $ насъбрана рента по заплащане, което беше дължимо при започване на април.

До нашествието в Украйна суверенното несъблюдение изглеждаше немислимо, като Русия беше оценена с капиталов рейтинг малко преди този миг. Неизпълнението също би било извънредно, защото Москва разполага със средства за обслужване на дълга си.

OFAC на Съединени американски щати издаде краткотрайно освобождение, известно като общ лиценз 9A, при започване на март, с цел да разреши на Москва да продължи да заплаща на вложителите. OFAC обаче остави периода му да изтече на 25 май, защото Вашингтон стегна глобите против Русия, като на процедура прекъсна заплащанията към американски вложители и юридически лица.

Изтеклият лиценз на OFAC не е единствената спънка, пред която е изправена Русия, защото при започване на юни Европейският съюз наложи наказания на съветския народен депозитар за сетълмент, който беше избран като съветския сътрудник за еврооблигации на страната.

Москва се мъчи през последните дни да откри способи за справяне с идните заплащания и да избегне несъблюдение по дълга.

Миналата сряда президентът Владимир Путин подписа декрет за пускане на краткотрайни процедури и даване на 10 дни на държавното управление да избере банки, които да обработват заплащанията по нова скица, което допуска, че Русия ще смята отговорностите си за изпълнени, когато заплаща на притежателите на облигации в рубли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР