Русия издържа на санкциите, наложени й от западните страни заради

...
Русия издържа на санкциите, наложени й от западните страни заради
Коментари Харесай

Руският олигарх Дерипаска пред Файненшъл таймс: Санкциите няма да спрат войната

Русия устоя на глобите, наложени й от западните страни поради нашествието в Украйна, показва олигархът Олег Дерипаска пред " Файненшъл таймс ", предупреждавайки, че очакванията на Запада да употребява този инструмент от 19 век, с цел да постави завършек на войната или да провокира промяна на режима, са обречени на крах, съобщи Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин " стяга " стопанската система на стойност 2,1 трилиона $ за дълга война в Украйна и неведнъж е заявявал на Запада, че не е съумял да отслаби Русия. Според прогнозите съветската стопанска система ще нарасне с 2,8 % тази година и с 2,3 % следващата година.

Надеждите на Запада да провокира бърза икономическа рецесия в Русия се оказаха напразни: вторият по величина експортьор на нефт в света няма проблеми да продава на международните пазари, а търговията с Китай - и с някой други страни - процъфтява, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Бях сюрпризиран, че частният бизнес ще е толкоз еластичен. Бях повече или по-малко сигурен, че до 30 % от стопанската система ще се срине, само че се оказа доста по-малко ", декларира 55-годишният Дерипаска пред " Файненшъл таймс ".

Той отбелязва, че голямото благосъстояние на Русия от естествени запаси я прави прекомерно привлекателна за мнозина, в това число Китай и други страни, с цел да я изоставят, както и че очакванията на Запада да употребява наказания, с цел да промени статуквото, са обречени.

След нахлуването на Русия в Украйна на самият Дерипаска бяха наложени наказания от страна на Англия поради хипотетичните му връзки с Путин. Той оспорва глобите по правосъден път.

" Дали имам вяра, че глобите ще спрат (войната) или ще доведат до промяна на режима, или по някакъв метод ще ни приближат до края на спора... Не. Трябва да имаме и друго решение ", споделя той, представен от " Файненшъл таймс ".

Дерипаска, който е учил физика в Московския университет, стартира да търгува с метали след разпадането на Съветския съюз и натрупва положение, като изкупува дялове в алуминиеви фабрики. През 2000 година той основава компанията " РУСАЛ ", която сплотява " перлите " на руската алуминиева промишленост в обединен холдинг. Тази година съветското издание на " Форбс " го класира на 54-то място по благосъстояние в Русия със положение, равняващо се на 2,5 милиарда $, отбелязва Ройтерс.

Магнатът декларира, че се съмнява, че глобите, които той дефинира като инструмент от 19 век, ще работят като чудодейно оръжие в глобализирания свят.

" Да, има военни разноски и всички тези типове дотации и държавна поддръжка, само че въпреки всичко това е изненадващо едва закъснение (на стопанската система - бел. ред.)... Частната стопанска система откри своя метод да работи и то сполучливо ", показва той.

През 2018 година Съединените щати постановиха наказания на Дерипаска и други авторитетни руснаци, които съгласно Вашингтон печелят от " злонамерените действия " на съветската страна по света.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР