Русия иска да свика заседание на Съвета за сигурност на

...
Русия иска да свика заседание на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Киев твърди, че Москва иска свикване на Съвета за сигурност заради Закона за украинския език

Русия желае да свика съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на приемането от Върховната рада на Украйна на Закона за гарантиране потреблението на украинския език като държавен език. Това заяви ръководителят на Постоянното посланичество на Украйна към Организация на обединените нации Олег Николенко, написа украинското издание " Страна ".
" Днес стана известно, че делегацията на Руската федерация се е обърнала към ръководителя на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с искане за привикване на съвещание по отношение на приемането от страна на Върховната рада на Украйна на Закона за гарантиране потреблението на украинския език като държавен език ", отбелязва Николенко.
Той акцентира, че потреблението на украинския език в Украйна по никакъв метод не заплашва интернационалния мир и сигурност, чието поддържане е задача на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заради което " няма смисъл да разясняваме това всъщност неуместно отношение, което изненада освен Украйна ". " Този закон е нашият вътрешен въпрос, който Кремъл се пробва да политизира ", показва Николенко.
Той преглежда тези дейности на Русия като опит за маргинализиране на основната световна платформа в политиката за сигурност, „ с цел да я трансформира в някакъв вечерен театър в стила на агитационен канал на съветската телевизия ”. " Решението за датата и часа на съвещанието би трябвало да бъде утвърдено от ръководителя. През май това е Индонезия, " добави Николенко.
Украинското издание, представено от организация " Фокус ", напомня, че на 25 април Върховната рада одобри на второ четене Закона за потреблението на украинския език в Украйна. Парламентаристите обсъждаха промени в документа на пленарни съвещания в продължение на съвсем два месеца - от 28 февруари. На 15 май президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закона за езика, отбелязвайки изключителния му баланс.
Както се оповестява от " Страна ", водачът на партията " Платформа на опозицията - за живот " Юрий Бойко съобщи, че ще оспори Закона за тоталната украинизация в Конституционния съд. Той означи, че режимът на Порошенко се пробва да направи потреблението на родния език от руско-говорещите жители на Украйна и представители на други национални общности невероятно посредством закона за тоталната украинизация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР