Русия има само две приятелски валути - руската рубла и

...
Русия има само две приятелски валути - руската рубла и
Коментари Харесай

Къде е заровено кучето?

Русия има единствено две " другарски валути " - съветската рубла и златото. И не би трябвало да има други валути в Русия

От 90-те години на предишния век слушам мантрата, която непрекъснато се носи от Неглинка (официалният адрес на Банката на Русия) за дедоларизацията на банковата система и цялата съветска стопанска система. Дедоларизацията означаваше изместването на щатския $ от активите и пасивите на съветските кредитни и други организации.

В същото време нямаше и диря от каквато и да е дедоларизация преди въвеждането на първите американски наказания против Русия през 2014 година След това позицията на $ в Русия до известна степен отслабна, в структурата на валутните запаси на Руската федерация щатският $ беше отчасти сменен от еврото.

С началото на санкционната война от Неглинка прозвуча мантра за девалутизация. Тя се разграничава от предходната мантра по това, че в този момент Банката на Русия приканва да се отървем освен от щатския $, само че и от други валути, които бяха наречени „ токсични “. Това са валутите на недружелюбните страни. Освен щатския $, това са еврото, английският паунд стерлинг, японската йена, австралийският и канадският $, швейцарският франк.

В никакъв случай Банката на Русия не приканва за занемаряване на задграничните валути като цяло във вътрешния ни стопански живот. Той предлага " токсичните " валути да бъдат сменени с валутите на другарски страни.

На 4 август Банката на Русия разгласява документ, в който предложения участниците на пазара и експертната общественост да обсъдят основни области за развиване на финансовия пазар в изискванията на санкционни ограничавания. Ето и заглавието му: „ ФИНАНСОВ ПАЗАР: НОВИ ЗАДАЧИ В СЪВРЕМЕННИТЕ УСЛОВИЯ “.

Както се отбелязва на уеб страницата на Банката на Русия, „ материалът съдържа 14 раздела и дефинира дилемите, които регулаторът ще би трябвало да реши взаимно с държавното управление на Русия и участниците на пазара “. Едно от основните понятия, минаващи през документа, е „ девалутизация “.

Както знаете, преди тридесет години, когато беше основана Централната банка в Руската федерация, тя беше програмирана да работи по разпоредбите на „ Вашингтонския консенсус “. Тоест играта на разпределяне, обслужване на ползите на Запада, намаляване и плячкосване на Русия, увеличение на зависимостта й от транснационалния капитал. Мнозина се надяваха, че санкционната война против Русия ще принуди Неглинка уверено да се откаже от старите правила.

Надеждите обаче към момента не са оправдани. Тук и в този документ заглавието е обезпокоително: „ Финансов пазар... “. Ако има война, тогава пазарът би трябвало да се не помни. Необходим е преход към мобилизационен модел на стопанската система. Но в документа във всеки параграф се натъкваме на ритуалното проклинание „ финансов пазар “. Цялата „ оригиналност “ се състои в това, че финансовите пазари (пари, валута, акции, заеми, застраховки) и техните участници (банки и компании) би трябвало да бъдат освободени от щатския $, евро и други „ токсични “ валути и сменени с националните валути на главните търговско-икономически сътрудници на Русия.

Ето по какъв начин е дефинирана една от главните задания в документа: „ Необходимо е да се основат условия за прекосяване към потребление на национални валути, в това число съветската рубла, при трансгранични разплащания, което доста ще понижи рисковете, породени от дейностите на недружелюбни страни - опасности от сетълмент и опасности от блокиране на активи, свързани с потребление на платежни канали в USD и EUR посредством кореспондентски сметки в тези страни. “

Участниците на финансовия пазар схващат рисковете, които пораждат при потреблението на щатския $ и еврото, даже без разяснение от Банката на Русия. Като цяло триумфът или неуспехът на девалутизационната акция ще зависи не от Банката на Русия, а от съветските участници във външноикономическата активност. Между другото, създателите на документа са наясно с това.

Както се вижда от следната дефиниция: Развитието на тези пазарни сегменти и пълноценният преход към национални валути в интернационалните сетълменти са вероятни единствено в случай че предприятията са подготвени да трансферират контракти от щатски долари и евро в национални валути - както експортьори, по този начин и вносители.

Този развой ще бъде улеснен и от рекомендациите на държавното управление на Руската федерация към нефинансовите компании по отношение на прехода във външнотърговските контракти и разплащанията към валутите на страни, които не са включени в групата на неприятелските страни.

Тук е заровено кучето. Въпреки че Централната банка приканва за помощ при девалутизацията държавното управление на Руската федерация, само че последното надали ще успее да убеди най-малко един вносител или експортьор да се откаже от щатския $ или еврото в интерес на рублата или някаква „ другарска " валута. За него интернационалният пазар ще бъде доста по-голям.

Между другото, въпросът какво се смята за " другарска валута " не е толкоз елементарен? Формално това е валутата на всяка страна, която не е в листата на „ неприятелските страни “. Но не се ли опарихме към този момент с това? След 2014 година Банката на Русия стартира да заменя щатския $ с евро в своите аварийни активи, въобразявайки си по някаква причина, че Европа е по-приятелска към нас. Но през февруари-март Брюксел работи в синхрон с Вашингтон, замразявайки съветските валутни запаси. През март съветското държавно управление сформира лист на неприятелските страни, който включва 48 страни. И в този момент в този лист към този момент има 55 позиции. Оказва се, че през вчерашния ден валутата на някоя страна можеше да бъде „ другарска “, а през днешния ден към този момент е „ токсична “.

Банката на Русия загатва, че китайският юан е изключително " другарски ". Юанът, апропо, е аварийна валута, той получи тази купа от МВФ през 2015 година Някои специалисти считат, че доларизацията може да бъде сменена от юанизация в Русия. И това също не е безвредно.

Сегашното изостряне на връзките сред Съединени американски щати и Китай въз основата на Тайван може да докара до най-непредвидени последствия за юана. Къде е гаранцията, че на следващия ден юанът ще бъде аварийна валута? Съединени американски щати управляват Международния валутен фонд. Вашингтон към този момент загатна, че като главен акционер на МВФ може да отдръпна купата " аварийна валута " от юана.

Или може да се стигне до точката, която ще замрази големите валутни запаси на КНР. И тогава какво ще остане от китайския юан? Да предположим, че изострянето на връзките сред Съединени американски щати и Китай в последна сметка ще се разсее (въпреки че това е мъчно за вярване). И къде е гаранцията, че няма да има изостряне на руско-китайските връзки? Спомняме си остров Дамански.

Както споделяше император Александър III, " Русия има единствено двама съдружници - армията и флота ". Като перефразираме думите му, можем да кажем, че Русия има единствено две „ другарски валути “ – съветската рубла и златото. Така че те би трябвало да служат на Русия.

Девалутизацията не е единствено икономическа задача. Това е политическа задача. Истинската девалутизация би трябвало да докара до придобиването на същински суверенитет от страна на Русия, който беше загубен през трите десетилетия на нейния престой в " пазарната стопанска система ".

Една „ другарска валута “, наречена „ съветска рубла “, би трябвало да обслужва извънредно вътрешната стопанска система. И не би трябвало да има други валути в Русия. Без китайски юан, без индийски рупии, без турски лири. Рублата в две форми - парична и безкасова.

И в връзката с външния свят (износ и импорт на стоки) Русия може да употребява както злато, по този начин и задгранична валутна рубла. Чуждестранната валутна рубла се конвертира в национална рубла по специфичен закрепен курс. Обменният курс на задграничната рубла по отношение на непознатите валути също не би трябвало да бъде волатилен. Най-малкото неговите промени не би трябвало да излизат отвън открит неширок кулоар.

Държавата би трябвало да ръководи целия комплекс от външноикономически връзки на страната, като поддържа салдото на платежния баланс. Това е фундаментално друго от метода, по който сегашната Централна банка ръководи обменния курс на рублата: тя прави това благодарение на по този начин наречените валутни интервенции (едно от разпоредбите на „ Вашингтонския консенсус “).

Що се отнася до златото, тогава, несъмнено, преди всичко това са незабавни пари, които страната може да употребява в интернационалните разплащания по време на войни и други спешни обстановки. Но може да се предложи и като инструмент, обслужващ интернационалните клирингови сетълменти като клирингова валута. Между другото, клирингът е отличен инструмент за понижаване с порядък на потребността на страната от всяка валута - както " токсична ", по този начин и " другарска ".

Читателите могат да намерят детайлности за описанието на модела на стопанската система, до който би трябвало да докара действителната девалутизация, в моята книга: Икономиката на Сталин (М., 2016).

Още един път ще се върна на самодейността на Централната банка, наречена „ Девалутизация “. На уеб страницата на Банката на Русия в раздела „ Правен статут и функционалности на Банката на Русия “ четем: „ Ключов детайл от правния статут на Банката на Русия е правилото на самостоятелност, който се демонстрира на първо място в фактът, че Банката на Русия работи като специфична обществена институция с изключителното право да издава пари и да провежда паричното обращение. Това не е обществен орган и...”

Какво от това? Поема ли задачата на девалутизацията в Русия организация, която не се счита за държавна власт? Но това е политическа задача. Тази задача би трябвало да се взема решение от висшите органи на държавната власт: президента, държавното управление, Федералното заседание на Руската федерация. На първия стадий решението на този проблем би трябвало да докара до подобен документ като " Стратегия за възобновяване на валутния суверенитет на Русия ". А на Банката на Русия може да бъде поверено решаването на механически въпроси, произлизащи от тази „ Стратегия “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР