Русия има програма за саботиране на вятърни паркове и комуникационни

...
Русия има програма за саботиране на вятърни паркове и комуникационни
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Руски кораби са обвинени в саботаж в Северно море

Русия има стратегия за саботиране на вятърни паркове и информационни кабели в Северно море, съгласно нови изказвания, предава „ BBC “.

Подробностите идват от взаимно следствие на публични медии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. В него се споделя, че Русия разполага с флот от кораби, маскирани като риболовни траулери и проучвателен кораби в Северно море. Те носят съоръжение за подводно наблюдаване и картографират основни места за вероятни саботажи.

„ BBC “ се е натъкнала на информация, че чиновници на Обединеното кралство са осведомени с съветски плавателни съдове, които се движат към водите на Обединеното кралство като част от програмата. Първият от поредност репортажи би трябвало да бъде излъчен в сряда от DR в Дания, NRK в Норвегия, SVT в Швеция и Yle във Финландия.

Датски офицер от контраразузнаването разяснява, че проектите за бойкот се приготвят при положение на пълномащабен спор със Запада , до момента в който ръководителят на норвежкото разузнаване съобщи пред телевизионните оператори, че програмата се смята за извънредно значима за Русия и се управлява непосредствено от Москва.

Телевизионните оператори акцентират, че са анализирали прихванати съветски връзки, които демонстрират по този начин наречените призрачни кораби , плаващи в скандинавски води, които са изключили предавателите, с цел да не разкрият местоположението си.

Докладът се концентрира върху съветски транспортен съд, наименуван „ Адмирал Владимирски “. Официално това е експедиционен океанографски транспортен съд или подводен проучвателен транспортен съд. Но в отчета се твърди, че в действителност това е съветски шпионски транспортен съд.

Документалният филм употребява неизвестен някогашен специалист от Кралския флот на Обединеното кралство, с цел да наблюдава придвижването на кораба наоколо до седем вятърни парка край крайбрежията на Обединеното кралство и Холандия по време на една задача. В него се споделя, че плавателният съд забавя, когато се приближи до региони, където има вятърни паркове и неописани обекти в съответния регион. Пише, че е плавал месец с изключен предавател.

Когато кореспондент се приближи до кораба на дребна лодка, той се изправи против маскиран човек, носещ нещо, което изглеждаше като военна щурмова пушка.

Съобщава се, че същият транспортен съд е бил видян край шотландския бряг предходната година. Беше видян да навлиза в Moray Firth на 10 ноември и беше забелязан на към 30 морски благи източно от Lossiemouth, дом на флотилията на морските патрулни самолети на RAF, преди да се насочи постепенно на запад.

“BBC ” удостоверява, че чиновници на Обединеното кралство са наясно с желанието на Русия да извърши това, което е известно като подводно картографиране , в това число потребление на лодки, които се движат във водите на Обединеното кралство . Ако има съответни закани против Обединеното кралство, те ще бъдат разследвани, само че източници отхвърлиха да кажат каква активност може да е била обсъждана до момента.

През февруари холандското разузнаване издаде извънредно публично предизвестие за активност, която може да демонстрира подготовка за спиране или бойкот на морската инфраструктура . Ръководителят на военното разузнаване на страната заяви, че съветски транспортен съд е бил открит покрай вятърен парк в Северно море и начертава места. Генерал Ян Суилен описа:

„ Видяхме през последните месеци съветски представители да се пробват да разкрият по какъв начин работи енергийната система в Северно море. Това е първият път, когато виждаме това . “

Разузнаването на чувствителни обекти не е извънредно и западните страни евентуално ще правят сходна активност против Русия. Намерението евентуално ще има серия от налични варианти, в случай че спорът ескалира. Една от опциите може да бъде да се повредят връзките или да се смъкват енергийните системи на страните , с цел да се провокира безпорядък . Засега доказателствата за автентичен бойкот, а не просто за събиране на разследваща информация за опцията, са по-ограничени.

Докладът повдига опцията такива кораби да са били свързани с случай южно от Свалбард предходната година, когато подводен кабел за данни е бил пресечен. Кабелът обслужва най-голямата комерсиална наземна станция за сателитни връзки в света. Норвежката полиция сподели, че има вяра, че „ човешка активност “ стои зад саботажа, само че не е обвинила публично никого.

На 13 април тази година Норвегия експулсира 15 съветски чиновници , като ги упрекна в шпионаж . Това беше последната вълна от експулсиране в цяла Европа след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година През октомври предходната година полицията разгласи огромен случай на Шетландските острови след пресечен кабел. Инцидентът съществено затрудни връзките с континента и беше упрекнат по това време като евентуално породен от „ риболовни кораби “. Кабелите постоянно се прекъсват инцидентно и до момента „ BBC “ схваща, че не се счита, че това е резултат от враждебна активност .

Освен това имаше един явен и забележителен акт на бойкот и това беше унищожаването предишния септември на части от газопровода „ Северен поток “ , предопределен да придвижва газ от Русия до Европа. По това време мнозина упрекнаха Русия, че е виновна, само че от този момент други отчети допускат други благоприятни условия, в това число проукраински артисти, и следствията не престават.

Руското военно разузнаване, ГРУ, също е обвързвано както със саботажи, по този начин и с отравяния. Екип на ГРУ, обвързван с отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 година с нервнопаралитичен сътрудник Новичок, също беше обвързван с взривяването на оръжеен склад в чешка гора.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР