Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран

...
Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Промяна на китайския валутен резерв би била твърде рискована

" Русия има паричен режим, наподобяващ валутен ръб, само че без закрепен курс. По закон съветската централна банка има задължението да държи поръчителство на съветската рубла в задгранични активи. Това поръчителство се натрупва за сметка на продажбата на петрол и природен газ. Тъй като те досега на международните тържища са основани в долари, съветската централна банка поддържа тези запаси най-вече в американски долари, като по този метод си икономисва курсовия риск. Сега обаче по предписание на президента икономическият блок на държавното управление прави нещо като парична промяна и трансформира структурата на това валутно покритие на рублата. На един по-дълбок проект евентуално имаме и работа с разсъждения на тематика предотвратяване от политически риск – държавното управление на Съединени американски щати да наложи на Руската федерация възбрани, сходни на тези, които виждахме в Иран. Причини ще се намерят, мотиви също. "  Този коментар направи в предаването " 12+3 " финансистът Емил Хърсев, който проучва съветската позиция за $. Вместо долари, могат да преминат в някаква конструкция на управляем портфейл от разнообразни валути, предвижда Хърсев.

" Дълги години активите на Иран в Съединени американски щати и в държавни скъпи бумаги, и в банки бяха блокирани. Едно сходно блокиране би се отразило доста рисково на съветския валутен пазар и по тази причина, несъмнено, държавното управление и Централната банка на Русия сега вършат вероятното, с цел да го избегнат, да избегнат подобен риск ", добави финансистът.
Запитан дали са вероятни съгласувани дейности сред Москва и Пекин, Хърсев означи:
" Как тъкмо ще става и дали въобще ще има такава смяна на китайския валутен запас, никой не би могъл да предвижда, тъй като там към този момент в действителност бихме могли да приказваме за дейности, съпоставими с война, несъмнено, на полето на стопанската система, защото натрупването на този запас е обвързвано изобщо с поддържането на търговията сред Китай и Съединени американски щати. Инвестирането на остатъка в Съединени американски щати е контрактувано. Промяната на този режим би означавало нарушаване на контракта сред Съединени американски щати и Китай. Не мисля, че Китай би рискувал главният си външен пазар с сходни непремерени дейности. По-скоро ще бъдем очевидци на едно постепенно, последователно пренасочване и на комерсиалните потоци, и на структурата на валутните запаси в разнообразни валути. Това е нещо, което бих очаквал в идващите пет до 10 години. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР