Русия и Йордания взеха решение за развитие на сътрудничеството си

...
Русия и Йордания взеха решение за развитие на сътрудничеството си
Коментари Харесай

Йордания ще има малък руски модулен реактор

Русия и Йордания взеха решение за развиване на съдействието си в региона на реакторите с дребна мощ. Комисията по атомна сила на Йордания и АО „ Русатом Оверсиз “ подписаха съглашение за развиване на план за създаване в Йордания на дребен модулен реактор по съветски дизайн.

Споразумението планува осъществяване на техническо-икономическа аргументация на плана и ще разреши на страните да оценят целесъобразността и капацитета на потреблението на дребните модулни реактори в Йордания на фона на изменящата се обстановка на енергийния пазар в страната. Документът бе подписан от ръководителя на Комисията по атомна сила на Йордания Халед Тукан и от президента на АО „ Русатом Оверсиз “ Евгений Пакерманов.

„ Ние към този момент доста години си сътрудничим с „ Росатом “ и планираме да развиваме това съдействие в разнообразни области. В сегашния миг построяването на АЕЦ с дребна мощ е настоящо, по тази причина взехме решение да си партнираме точно в тази посока “, сподели Тукан.

„ Несъмнено, осъществените от нас планове би трябвало да дават отговор на настоящите стратегически потребности и ползи на клиентите си. Именно поради това, дружно с йорданските сътрудници, взехме решение да съсредоточим напъните си за развиване на „ дребната “ енергетика въз основата на иновационните решения, предлагани от „ Росатом “. Днес реакторните технологии с дребна мощ са едни от най-приоритетните посоки в развиването на международната енергетика “, съобщи Пакерманов.

Русия има необятна експертиза в региона на дребните модулни реактори, приета в целия свят. През 2019 година „ Росатом “ ще пусне плаващата атомна електроцентрала „ Академик Ломоносов “, която ще стане неповторим референтен план на АЕЦ от този вид. Освен това, „ Росатом “ интензивно развива планове за дребни модулни реактори с съветски дизайн и от наземен вид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР