Русия и Венецуела се надяват държавно спонсорирани виртуални валути да

...
Русия и Венецуела се надяват държавно спонсорирани виртуални валути да
Коментари Харесай

С "държавни криптовалути" Русия и Венецуела ще опитат да избегнат санкциите на САЩ

Русия и Венецуела се надяват държавно спонсорирани виртуални валути да им оказват помощ да се оправят с наложените от Съединените щати наказания посредством децентрализираните механизми на биткойн и други сходни планове. Това отбелязва " Ню Йорк таймс " в преглед на проектите на двете страни, част от които са обществена информация в последните месеци.

Изданието отбелязва, че " новият тип пари и финансова инфраструктура оттатък контрола на нито една централна власт, изключително на Съединените щати " дава привлекателен модел за Москва и Каракас. То напомня, че централни банки в редица страни като Англия и Китай също преглеждат опцията да употребяват технологии, сходни на биткойн, с цел да основат лични цифрови валути. Подобна концепция се разисква и в Израел, а стъпки към нея се направиха в Ливан и Дубай.

Във Венецуела президентът Николас Мадуро от предходната година приказва за " петро ", подкрепяна от петролните, газови, златни и диамантени запаси на страната, а източници от обкръжението на съветския президент Владимир Путин приказват за " крипторубла ", основана на биткойн. Съветникът на Путин по въпросите на районната икономическа интеграция Сергей Глазев споделя, представен от съветски издания като РИА " Новости " и " Комерсант ", че " инструментът е доста подобаващ " за " чувствителни " действия и за осъществяване на " заплащания към бизнес сътрудниците из целия свят без значение от глобите ".

Без медиатори

Експерти, които " Ню Йорк таймс " цитира, са скептични за опцията двете валути да работят по метода, по който държавните управления в Русия и Венецуела биха желали, защото водачите им ще имат прочут надзор върху валутите, до момента в който " недържавните " им аналози остават децентрализирани. Транзакциите с биткойн да вземем за пример се записват с технологията " блокчейн ", поддържана от голям брой компютри и създадена за отбягване на огромни финансови институции - съвсем както имейлите разрешават на потребителите да заобикалят пощенските станции.

Тъкмо поради премахването на медиатора централните банкери в някои страни са скептични към концепцията за лични цифрови валути, които ще улеснят жителите в това да не употребяват медиатори като банки и кредитни карти. Представители на централната банка в Германия, назад, са заявявали, че сходна стъпка " може да бъде приспособена " за съответните потребности и условия на финансовата система в страната.

След като Мадуро разгласи публично през декември, че " с цел да се преодолее финансовата обсада, (плановете за нова криптовалута) ще оказват помощ за напредване към нова форма на интернационално финансиране ", Каракас сътвори орган към държавното управление, който дава отговор за " петро ", и назначи екип, който да се занимава с създаването ѝ. Валутата ще употребява блокчейн технологията, само че цената ѝ ще идва от обезпечаващите я запаси, създавайки връзка, сходна на " златния стандарт ". На доктрина това може да се оправи и с проблемите на хиперинфлацията при венецуелската национална валута боливар. Някои специалисти считат, че " отворените технологии " и децентрализацията, сходна на тази при биткойн, са решение в вилнеещата в страната икономическа рецесия.

" Съперници "

Връзката сред валутата и петролните запаси на държавното управление и евентуалната спирачка, която това може да съставлява за вложителите, не е единственият проблем, споделя вестникът. Според него има известна подигравка в интереса на венецуелските управляващи към криптовалутите - такива се употребяват от жителите на страната от няколко години, и то с възходящ интерес, само че задачата е да се избяга от хватката на държавното управление. За това да вземем за пример оказва помощ платформата LocalBitcoins, транзакциите с която са се нараснали 10 пъти във Венецуела единствено за година съгласно компанията за разбор на данни Chainalysis.

Според Ранди Брито, създателя на групата " Биткойн Венецуела " във " Facebook ", през декември е имало минимум 10-20 случая на арести поради действия с биткойн, двукратно по-голям брой, в сравнение с през последната година. Част от казуса е, че пазаруването на непозната валута във Венецуела е нелегално. Според напусналия Венецуела през 2004 година Брито, който в този момент живее в Испания, всички в групата осъзнават, че държавното управление санкционира жителите си за същата активност на национално равнище, която и то се пробва да извърши с интернационалната финансова система. Междувременно организация, която взе участие в транзакции с криптовалути във Венецуела, написа, че през септември предходната година покупко-продажбите с криптомонети са възлезли на 40 милиарда боливара (към момента към 4 милиарда долара).

" Копаещите във Венецуела са главно млади бизнесмени, в болшинството си мъже, осведомени със света на технологиите, представители на междинната класа или заможни ", писа Би Би Си във версията си на испански предходната година.

Възможност

И в Русия президентът Владимир Путин е изтъквал заплахите както от несъразмерна регулация на цифровия свят, по този начин и от злоупотребите, които са вероятни с цифровите валути - в това число такива, свързани с пране на пари, укриване на налози или финансиране на терористична активност. Путин обаче е показвал, че позволява опцията такава технология да се употребява, в случай че е под държавен надзор, написа " Ню Йорк таймс " и напомня за негова среща през юли предходната година със основателя на мрежата за криптовалути Ethereum Виталик Бутерин - канадец от съветски генезис.

Руската стопанска система обаче се оправя много по-добре от венецуелската и Москва не би бързала толкоз доста с сходни проекти, колкото Венецуела. Според министерството на връзката на Русия " крипторублата " ще е построена по метод, друг от биткойн, и няма да е нужна техниката на " копаенето ", която разрешава стартирането на биткойни в послание. Министър Николай Никифоров посочи през октомври, че има държавно разпореждане за създаване на " крипторубла ", която по думите му би трябвало да се пусне бързо, тъй като в случай че Русия не направи това до няколко месеца, ще го сторят други страни от Евразийската икономическа общественост.

Тази валута би улеснила следенето на транзакциите - преимущество в страна, която има проблем освен със глобите, а и с укриването на налози и отлива на капитали. Въпреки това Русия е надалеч от стартирането на сходна валута, означи " Файненшъл таймс " по-рано през януари и добави, че политиките на Москва в региона с в контрастност с тези на Беларус. Президентът Александър Лукашенко легализира биткойна и " копаенето " на криптовалути в края на декември предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР