Русия и Украйна приключиха преговорите, които водиха на украинско-беларуската граница.

...
Русия и Украйна приключиха преговорите, които водиха на украинско-беларуската граница.
Коментари Харесай

Русия и Украйна приключиха преговорите -очертаха важни точки, по които може да се постигне напредък.

Русия и Украйна завършиха договарянията, които водиха на украинско-беларуската граница. Сега делегациите ще заминат за столиците си за съвещания, като се планува втори кръг от договаряния, оповестиха от украинска страна.

След 6 часа диалози, делегациите на Русия и Украйна, които договарят в Беларус се схванаха да спрат диалозите, с цел да се съветват със своите държавни управления.

Делегациите се завръщат в своите столици.

Общи изказвания след договарянията нямаше, само че стана ясно, че се е обсъждала опцията за преустановяване на огъня и бойните дейности на територията на Украйна, че двете страни са определили предпочитаните си тематики и са били контрактувани нови договаряния. " Пробно минахме по всички пунктове, има точки по които може да имаме общи позиции. Главното е, че се договорихме да продължим преговорния развой ", обявиха от съветската делегация. При старта на втория тур някои тематики могат да имат развиване, обясниха от украинския тим.

" По време на диалозите Русия и Украйна набелязаха редица тематики, по които бяха обрисувани избрани решения ", обявиха от украинската делегация.

" Руската и украинската делегации обрисуваха значими точки, по които може да се реализира прогрес ", сподели ръководителят на комисията по интернационалните въпроси в съветския парламент Леонид Слуцки.

Основната цел в договарянията в Беларус е била прекратяването на огъня на територията на Украйна, сподели съветникът на оглавяващия офиса на Зеленски, представен от РИА Новости.

По-рано от канцеларията на Зеленски обявиха, че " главният въпрос на договарянията е незабавното преустановяване на огъня и изтеглянето на войските от територията на Украйна ".

Преговорите сред съветската и украинската делегации започнаха в 12 часа българско време, два пъти бяха прекъсвани за отмора и третият тур бе финален. Стартът им закъсня поради логистиката на украинската делегация, която избра да стигне до Беларус през Полша, вместо да премине 150 км. през границата, защото това е към този момент зона, следена от съветските войски.

В началото на срещата министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, съобщи пред съветските и украинските договарящи, че двете делегации може да се усещат в сигурност и че всичките им претенции ще бъдат изпълнени.

От канцеларията на Зеленски обявиха, че " главният въпрос на договарянията е незабавното преустановяване на огъня и изтеглянето на съветските войски от територията на Украйна ". Докато траеха договарянията обаче, украинският президент подписа молба за участие на Украйна в Европейски Съюз. По същото време президентът на Русия Путин, в диалог с френския му сътрудник Макрон, формулира трите съществени претенции на Русия - да се признае съветският суверинитет над Крим, демилитаризация на Украйна, застраховане на неутралния статут на Украйна.

Руският милиардер и някогашен притежател на " Челси " Роман Абрамович също се пробва да посредничи за спокойно преустановяване на войната в Украйна, сподели негов представител, представен от " Гаридън ". " Мога да потвърдя, че с Роман Абрамович се свърза украинската страна за поддръжка за реализиране на спокойно решение и че от този момент той се пробва да помогне. Имайки поради какво е заложено, бихме желали да разберете за какво не сме коментирали нито обстановката като такава, нито неговото присъединяване ", добави представителят. ''Джерусалим пост'' оповестява, че Абрамович е отпътувал за Беларус, с цел да спомага за договарянията сред Украйна и Русия по искане на Украйна.

Украинската делегация дойде преди час, а съветската от през вчерашния ден на обяд бе в Минск. Мястото на договарянията се пази в загадка, условно го назовават " Дома на рибаря " и е на брега на река Припят. Руската делегация се води от Владимир Мединский, асистент на президента на Русия, украинската - от Давид Арахамия - водач на фракцията на партия " Слуга на народа ". В състава на украинската делегация са: министърът на защитата Олексий Резников и Михайло Подоляк - консултант на президента на Украйна и още пет души.

Преговорите текат в изискванията на атака на съветските сили най-малко в три посоки - към Киев, към Харков и към Херсон. В Харков с атакувани два жилищни квартала - Рогант и Алексеевка, има доста починали и ранени.

Украинският президент Зеленски съобщи, че договарянията няма да са в Гомел, а на границата. После се заприказва, че те ще се проведат на Граничен контролно-пропусквателен пункт Александровка/Вилча, само че по-късно и тази версия отпадна. После се заприказва, че ще са в най-близкия град - Наровля. Накрая започнаха да се популяризират фотоси от мястото на срещата, само че без да се прецизира къде е това място.

Рано следобяд през вчерашния ден офисът на украинския президент заяви, че украинска делегация се насочва в региона на река Припят. Първи за договарянията оповестиха от офиса на беларуския президент Лукашенко, който разговарял със Зеленски и се обадил и на Путин.

В известието на украинската администрация на президента се споделя: " Александър Лукашенко пое ангажимент, че по време на пътуването до региона на р. Припят, договарянията и връщането в Киев на украинската делегация всички самолети, вертолети и ракети, ситуирани на територията на Беларус, ще останат на земята ".

" Разбрахме се, че украинската делегация ще се срещне с съветската без предварителни условия на украино-беларуската граница, покрай река Припят ", заяви и украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано през днешния ден израелският министър председател Нафтали Бенет беседва по телефона с Владимир Путин и предложи помощта си да посредничи за договарянията сред Украйна и Русия, заяви пресслужбата на Кремъл. Путин го е срещнал със обстановката в Донбас. И е дал отговор, че Русия чака украинска делегация в Гомел, само че Киев пренебрегва тяхната покана. Преди два дни Зеленски се обърна към израелския министър председател с молба да посредничи.

Руска преговорна делегация дойде в неделя в Гомел, Беларус за договаряния с Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски обаче отхвърли те да се състоят на беларуска територия, тъй като Лукашенко я даде за плацдарм за съветски офанзиви.

Зеленски въпреки всичко оставя вратата отворена за договаряния на друга локация. " Разбира се, че желаеме мир, желаеме да се срещнем, желаеме войната да завърши. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку, предлагаме тези градове на Русия ", споделя Зеленски. Той е безапелационен, че всеки различен град става за място за договаряния, в случай че от там не се изстрелват ракети по Украйна. " Това е единственият метод договарянията да са почтени ", безапелационен е украинският президент.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР