Русия и Украйна подготвят голяма размяна на затворници, сочат изявления

...
Русия и Украйна подготвят голяма размяна на затворници, сочат изявления
Коментари Харесай

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Русия и Украйна приготвят огромна замяна на пандизчии, сочат изказвания на служебни лица от двете страни, представени от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Руският заместник-външен министър Григорий Карасин съобщи през днешния ден пред публицисти в Москва, че се разисква размяната на арестуваните в Керченския пролив през ноември предходната година 24-ма украински моряци. Те се намират в следствен изолатор в Москва и на всички е предявено публично обвиняване в " нелегално секване на държавната граница на Руската федерация, осъществено от проведена група ".

Украинската генерална прокуратура заяви през днешния ден, че е евентуално съветски публицист, арестуван в Украйна, да бъде освободен, осведоми Българска телеграфна агенция.

В Киев дойде през днешния ден на посещаване съветският омбудсман и публична съветска представителка по правата на индивида Татяна Москалкова и води диалози по отношение на арестуваните съветски жители в Украйна. На взаимен брифинг с украинската си колежка Людмила Денисова след срещата им тя сподели, че сега се прави предварителна работа по уточняване на описите на арестуваните и в двете страни. Според Москалкова в този лист попадат 50 съветски жители, като 27 от тях се намират в места за отнемане от независимост. Според Ройтерс Русия държи десетки украински жители, а измежду разменените може да бъде и украинският режисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия по обвиняване в тероризъм.

Москалкова и Денисова разискали и механизма за взаимното освобождение на жителите на двете страни, а също и " опцията за решение на филантропични въпроси по отношение на даването на здравна помощ на обособени жители, които се намират в места за отнемане от независимост ". Двете са се договорили да продължат работа си на следващия ден в офиса на Москалкова в Москва, с цел да извършат " цялостна проверка на описите ".

Говорейки по украинския ефирен канал " Прямой " по въпроса за арестуваните в Русия украински моряци, Москалкова сподели, че " Москва е подготвена да ги освободи, в случай че Киев поеме обвързване да подсигурява по-късно присъединяване им в правосъдния развой ". Москва е подготвена да върне и " арестуваните плавателни средства, в случай че те бъдат непокътнати като доказателства ". Тя подсети, че тази позиция е била изложена в съветска нота до Украйна, само че Киев дал негативен отговор. Москалкова добави, че президентът Зеленски не е знаел за този отговор.

Една от задачите на визитата на Москалкова в Киев бе и да взе участие в следващото правосъдно съвещание по делото против основния редактор на РИА " Новости Украйна " Кирил Вишински, само че то бе отсрочено.

Украинският политик Виктор Медведчук, който оглавява проруската съпротива в Украйна, сподели пред Ройтерс, че размяната на пандизчии сред двете страни е въпрос на дни.

Юрист и предприемач, 64-годишният Медведчук е основна фигура в партията " Опозиционна платформа - За живот " и е разследван от украинските управляващи за държавна измяна поради възгледите си по въпроса за Донбас. Неговата партия обаче има действителни шансове да се класира на второ място в идните избори в неделя. А партията на 41-годишния нов президент Зеленски " Слуга на народа " се чака да победи с към 50 на 100 от гласовете, само че може и да не й доближи безусловно болшинство за независимо ръководство. Медведчук обаче изключва коалиция с някогашния комедиен артист Зеленски и сподели пред Ройтерс, че идеологиите им прекалено много се разминават.

Засилената интензивност по отношение на арестуваните руснаци и украинци идва след състоялия се предходната седмица телефонен диалог сред съветския президент Владимир Путин и новоизбрания му украински сътрудник Володимир Зеленски, отбелязва АП.

" Зависи от политическата воля на украинския президент Зеленски. Ако е налице такава воля, договаряния са вероятни и съм убеден, че може да се реализира единодушие (за размяна) ", сподели Медведчук. " Зная мнението на другата (руската) страна, можем да се договорим, и то в околните няколко дни ", добави той в изявление в за Ройтерс в Киев през вчерашния ден.

Думите на Медведчук имат тежест поради другарството му с Путин и опитите му да посредничи сред двете страни в предишното. Руският водач е кръстник на дъщерята на Медведчук, а самият украински политик сподели, че е разговарял с него при последната си аудиенция в Москва предходната седмица.

При първия си телефонен контакт предходната седмица двамата президенти са обсъждали и замяна на пандизчии. Зеленски също така предложил на Путин да се срещнат на неутрално място - в беларуската столица Минск. При предходния украински президент Петро Порошенко двете страни разговаряха в наличието на представители на Германия и Франция (т.нар. Нормандски формат - б.р.), отбелязва Ройтерс.

Зеленски предложил на Путин разширение на този формат, с включването на Съединени американски щати и Англия, само че съгласно Медведчук това е нереалистично и съставлява " избирателен пиар ". Той счита, че среща сред Зеленски и Путин е нужна допустимо най-скоро.

Според Медведчук съветският президент почита Зеленски, само че изчаква да чуе неговата позиция по отношение на разрешаването на спора в Донбас и възобновяване на двустранните връзки. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР