Русия и Турция започнаха съвместно патрулиране в сирийската провинция Идлиб

...
Русия и Турция започнаха съвместно патрулиране в сирийската провинция Идлиб
Коментари Харесай

Русия и Турция започнаха съвместно патрулиране в Идлиб

Русия и Турция започнаха взаимно наблюдаване в сирийската провинция Идлиб по силата на съглашението, което двете страни подписаха при започване на март. Това оповестиха от съветското министерство на защитата, предава от Москва кореспондентът ни Ангел Григоров.

Организацията на първото взаимно наблюдаване в Идлиб е поверена на руско-турски координационен център. Турските бойци ще управляват региона на север от автомагистрала М4, която свързва градовете Алепо и Латакия, а съветските - региона на юг от нея. В Туитър турското военно министерство заяви, че в първия взаимен патрул са взелии присъединяване сухопътни и въздушни сили. Патрулирането се е провело в региона сред селищата Трумба и Айн ал-Хаур.

В известие на съветското военно ведомство се показва, че плануваният маршрут е бил скъсен заради „ провокации, планувани от страна на неподконтролни на Турция бандитски формирования ". Свързаната с „ Ал Каида формация „ Хаят Тахрир аш Шам ", както и други радикални организации, оповестиха, че няма да се съобразят с договореностите за помирение.

На 5 март в Москва президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за преустановяване на огъня на 6 километра северно и южно от автомагистралата М4, която свързва крайбрежната сирийска област Латакия със северния индустриален център Алепо през Идлиб.

През предходната седмица военни делегации на двете страни прецизираха съответните елементи на патрулирането по време на договаряния в турската столица. В петък турският боен министър Хулуси Акар удостовери, че двете страни ще основат и взаимни координационни центрове на терен. Съгласно постигнатите договорености, Турция резервира своите военни постове в северната сирийска провинция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР