Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда

...
Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда
Коментари Харесай

Москва и Рияд обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара

Русия и Саудитска Арабия разискват оръжейни покупко-продажби за 3,5 милиарда $, осведоми вестник "Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Това е цената на подписан от Москва и Рияд прелиминарен контракт за доставки на оръжия и техника, заяви в понеделник шефът на съветската държавна корпорация "Ростех " Сергей Чемезов. "Саудитците прочее сложиха изискване, че договорът ще влезе в действие, в случай че им предоставим част от технологиите и стартираме произвеждане на територията на кралството ", сподели Чемезов. Според него Русия обмисля какво тъкмо да даде на саудитците и "най-простото ще е да построи цех за стрелкови оръжия ". Става дума за продукцията на концерна "Калашников ", прецизира всекидневникът. Парафирането на "внушителния пакет от контракти " за 3,5 милиарда $ обаче към момента "не подсигурява сключването на твърди съглашения ", считат двама съветски топмениджъри от сектора.

През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към необятен набор съветска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи "Антей 2500 " и С-400 "Триумф ". Според шефа на "Ростех " саудитците непрекъснато питали за оперативно-тактическия комплекс "Искандер ". Чемезов обаче посочи по-рано, че той е в листата с продукция, неподлежаща на експорт, а Москва "няма желание да прави изключение за тях ".

По дани на "Комерсант " Москва разчита да научи до каква степен са съществени желанията на кралството след посещаване на краля на Саудитска Арабия Салман Ал Сауд в Русия, което се чака до края на годината. Монархът ще се срещне за първи път с съветския президент Владимир Путин; "задължително " ще бъдат разисквани и оръжейните контракти, показва военно-дипломатически източник на изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР