Русия и САЩ са два млади фланга на европейската цивилизация.

...
Русия и САЩ са два млади фланга на европейската цивилизация.
Коментари Харесай

ФТ: Русия и Америка могат да презаредят своите отношения, гледайки на север


Русия и Съединени американски щати са два млади фланга на европейската цивилизация.

Президентът Доналд Тръмп написа в август в Туитър, че връзките сред Русия и Съединени американски щати са стигнали „ рекордно ниско и доста рисково равнище “. Затова има няколко пояснения, само че, най-важното се състои в това, че Русия, която всъщност е европейска страна, не може да свикне с мисълта, че Западът я изключва от своята сфера.

Днешната борба, която носи отпечатъка на Студената война, може да бъде спряна единствено по един метод: да се промени езикът на съдействието. Трябва по-малко да се приказва за съдействие в Сирия или в Донбас, и повече – за огромен план, ориентиран към окончателната интеграция на Русия в фамилията на западните страни. Тук не става дума за участието на Русия в Европейския съюз или даже в НАТО, а за нещо напълно друго.

Ако погледнем историята на Запада, излиза наяве, че това е евроцентрична цивилизация, в основата на която влиза Европа. Колониите от преселници в американската външна страна на Европа стават самостоятелни страни. Но е имало още един фланг или покрайнина на този евроцентричен свят. Това е Русия, която е колонизирала Сибир и Аляска, последната е продадена на Съединени американски щати през 1867 година Именно по това време западните европейци са пробивали своя път към Калифорния и Ню Мексико.

През ХХ век Русия се е считала за зложелател на Америка. Москва е желала да бъде считана за равна на Съединени американски щати, а не на Запада. Но в случай че се откажем от мисленето с категориите на „ Запада “, където Русия в никакъв случай няма да бъде призната, и стартираме да приказваме за севера, тогава този въпрос може да получи напълно различен темперамент.

Ако погледнем обстановката в подобен проект, тогава се получава, че Русия и Съединени американски щати – това са две континентални страни, основани за сметка на колонизацията на територии от европейски преселници. Това са два по-млади фланга на европейската цивилизация, чието историческа задача се състои в основаването на „ северен пояс “ и в превръщането на Тихия океан в център на европейското единствено усещане, какъвто в течение на епохи е Атлантическият океан.

Днес съветските политици приказват за „ превръщане на Изток “, пробвайки се да се откъснат от Запада, към който те от ден на ден не изпитват доверие. Но тези стратези забранят, че съветският Изток по едно и също време се явява Запад. Ако тръгнете на изток от Москва, ще ви се наложи да преминете през Новосибирск, Камчатка, южната част на Аляска, Северен Квебек, Ирландия, Англия и Дания, а не Пекин или Шанхай, които тези политици считат за пътеводни светлини на източната политика на Русия. Ако съветският народ почувства, че неговото място – не е на Изток, а на Север, това ще има преобразуващ резултат.

По данни за 2016 година страните от този „ северен пояс “, измежду които Съединени американски щати, Канада, страните от Евросъюза и Русия, управляват 26% от международните ресурси на природен газ и 20% от запасите на нефт. Те имат изключителните права върху морските арктически залежи. Освен това, тези страни имат 96% от международния нуклеарен боеприпас и на тях се падат 61% от международните разноски за защита. Те създават към 48% от международния Брутният вътрешен продукт, на тях се падат към две трети от записаните патенти.
 Русия и Съединени американски щати – това са две континентални страни, основани за сметка на колонизацията на територии от европейски преселници Русия и Съединени американски щати – това са две континентални страни, основани за сметка на колонизацията на територии от европейски преселници / БГНЕС
Общият брой на популацията на тези страни надвишава 1 милиард души, а тяхната територия заема 27% от международната суша. Новият величествен план, насочен към Севера, може да притегли даже днешният националистически надъхан съветски хайлайф – не на последно място, тъй като той е надълбоко смутен от актуалните разлики със Запада и се опасява от възходящия стопански и демографски напън от Юг.

Днес Русия е слаба. Но при съществуване на нужното съдействие конфигурацията на „ огромната шахматна дъска “, както се показваше починалият американски пълководец Збигнев Бжежински, може да се промени.

Представете си, че Русия влиза в зоната за свободна търговия и влиза във боен съюз, давайки на своите жители опцията да бъдат равни с жителите на Запада, а на своя хайлайф – шансът да стане част от северната политическа и делова общественост. Това ще помогне на Запада да се сдобри със своя някогашен съперник и да обезпечи основаването на нова и постоянна геополитическа архитектура през ХХI век. /БГНЕС

-----------------

Владислав Иноземцев, шеф на Центъра за проучване на постиндустриалното общество и теоретичен помощник на Полския институт за перспективни проучвания. Анализът е оповестен във „ Файненшъл таймс “. Агенция БГНЕС го печата по уеб страницата ИноСми: http://inosmi.ru/politic/20171009/240467020.html
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР