Русия и САЩ осъществиха днес размяна на затворници, при която

...
Русия и САЩ осъществиха днес размяна на затворници, при която
Коментари Харесай

Русия и САЩ си размениха затворници

Русия и Съединени американски щати реализираха през днешния ден замяна на пандизчии, при която деец от американската морска пехота, лишен от независимост в Москва, беше сменен за съветски водач, излежаващ присъда за наркотрафик в Съединените щати, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на почитан американски представител.

При размяната Русия освободи някогашния морски пехотинец Тревър Рийд, задържан през лятото на 2019 година Според съветските управляващи той е нападнал служител на реда, до момента в който чиновници на реда са го отвеждали към полицейско ръководство след тежко нощно напиване. Впоследствие Рийд беше наказан на девет години затвор. Неговото семейство настояваше, че той е почтен, а американското държавно управление съобщи, че той е арестуван безпричинно.

Съединени американски щати се съгласиха да върнат съветския водач Константин Ярошенко , излежаващ 20-годишна присъда в американски затвор по обвинявания в скрит план за контрабанда на кокаин. Той беше задържан в Либерия през 2010 година и екстрадиран в Съединени американски щати. Русия от дълго време поставя старания за връщането му в родината, като в същото време отхвърляше апелите на високопоставени американски представители за освобождение на Рийд, чието здраве съгласно неговото семейство в последно време се е влошило.

Франс прес цитира говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, която съобщи в Телеграм: "На 27 април, вследствие на нескончаем развой на договаряния, Тревър Рийд... беше сменен с съветския жител Константин Ярошенко, наказан на 20 години затвор от американски съд през 2010 година "

Изненадващата договорка щеше да бъде незабравим дипломатически ход даже в спокойно време, само че е още по-необичайна заради това, че беше осъществена на фона на започнатата от Русия война в Украйна, довела връзките със Съединени американски щати до най-лошото им положение от десетилетия, означи АП.

Двамата пандизчии бяха разменени в европейска страна. Мястото на размяната не беше оповестено, само че в часовете преди нея организации за следене на пътнически полети са открили аероплан на съветската Федерална работа за сигурност да лети за турската столица Анкара. Американското Бюро по пандизите актуализира своя уеб страница нощес, като разгласява информация, че Ярошенко към този момент не е в пандиза.

В изказване фамилията на Рийд благодари на американския президент Джо Байдън за това, че е "взел решение да докара Тревър вкъщи ", както и на други държавни чиновници. Роднините благодариха и на някогашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Бил Ричардсън, който, както споделиха те, е пътувал до Москва директно преди началото на войната в Украйна с вярата да реализира освобождението на Рийд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР