Русия и Руанда подписаха споразумение за създаване на Център за

...
Русия и Руанда подписаха споразумение за създаване на Център за
Коментари Харесай

Русия и Руанда ще строят център за ядрена наука и технологии

Русия и Руанда подписаха съглашение за основаване на Център за нуклеарна просвета и технологии в републиката с присъединяване на съветската корпорация „ Росатом ". Церемонията по подписването се състоя в границите на срещата на високо равнище Русия-Африка в Сочи. Документът бе парафиран от генералния шеф на „ Росатом " Алексей Лихачов и министъра на инфраструктурата на Руанда Клавер Гатете.

Центърът ще се трансформира в платформа за осъществяване на проучвания и практическо използване на атомните технологии в Руанда. В него ще се създават радиоизотопи за индустрията, селското стопанство и за медицински цели, които ще оказват помощ за превъзмогването на дефицита на препарати за онкологични болести. Съоръжението ще спомогне за установяване на елементния състав на руди, минерали и екологични проби, както и за подготовката на фрагменти за атомната промишленост и осъществяване на проучвания в региона на цифровите технологии.

Очаква се в Центъра да действа и атомна апаратура въз основата на многоцелеви проучвателен водо-воден реактор с мощ до 10 мегавата. Тя ще бъде снабдена със системи, лаборатории и функционални комплекси, нужни за безвредната й употреба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР