Русия и Мали обсъдиха перспективите за сътрудничество между двете страни

...
Русия и Мали обсъдиха перспективите за сътрудничество между двете страни
Коментари Харесай

Русия и Мали ще развиват ядрената енергетика за мирни цели

Русия и Мали разискаха вероятностите за съдействие сред двете страни в геоложките изследвания и минното дело и в мирното потребление на нуклеарната сила.  Това заяви държавната корпорация " Росатом ", представена от ТАСС.

След срещата страните подписаха меморандум за съгласие за съдействие в региона на потреблението на нуклеарната сила за мирни цели, се споделя в известието.

Меморандумът обрисува както предпочитани задания и принадлежности за взаимоотношение, по този начин и области за взаимна работа от съвместен интерес. По-специално, развиването на нуклеарната инфраструктура на Мали, фундаменталните и приложни проучвания, потреблението на радиоизотопи, нуклеарна, радиационна и физическа сигурност, образование, уреди за нуклеарни проучвания и нуклеарна сила , са изброени в известието на " Росатом ".

В момента " Росатом " построява атомната електроцентрала Ел Дабаа в Египет. Това е първият план на съветската държавна корпорация в Африка . По време на през лятото на 2023 година Росатом подписа редица съглашения за съдействие в региона на мирната нуклеарна сила. Според генералния шеф на компанията Алексей Лихачов интерес към плаващи атомни електроцентрали демонстрират и африкански страни.

Що се отнася до Мали, през лятото на 2023 година съветският президент Владимир Путин по време на среща с президента на преходния интервал на Мали Асими Гоита обърна внимание на обстоятелството, че през март тази година е стартиран взаимен план за рандеман на литий в региона Сикасо, в който 75% са добити от дъщерното сдружение " Росатом " .
 Буркина Фасо строи нуклеарна централа с съветска помощ
Буркина Фасо строи нуклеарна централа с съветска помощ

Африканската страна се пробва да реши рецесията с енергийния недостиг

Мали е една от най-бедните страни в света. Сухата и неплодородна почва разрешава развъждането единствено на просо и някои типове зеленчуци. Затова пък подземен се крият големи благосъстояния , напомня " Дойче веле ".

Мали е част от така наречен " златен пояс ", преминаващ през цяла Западна Афика - от Сенегал през Гвинея, Гана, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия и Камерун. Освен това регионът е богат на нефт, природен газ, фосфати, боксит, мед, уран, диаманти и други скъпоценни камъни.

В голямата си част подземните благосъстояния на Мали са неразучени . В южните региони на страната има няколко златни мини, които трансформират страната в третия по величина производител на злато в Африка след Гана и ЮАР. Германската компания Pearl Gоld AG има дял в една от златните мини покрай границата с Гвинея.

Залежите от уран се намират в западните региони на Мали. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР