Русия и Китай, за разлика от САЩ, които се стремят

...
Русия и Китай, за разлика от САЩ, които се стремят
Коментари Харесай

Newsweek: Русия и Китай предпочитат партньорство с „най-висока стратегическа стойност“ пред военен съюз

Русия и Китай, за разлика от Съединени американски щати, които се стремят да основат военни съюзи в Източна Азия, избират стратегическо партньорство.

Според специалисти никоя от страните не е подготвена да поддържа другата, в случай че една от тях влезе в същинска въоръжена борба с трета страна.

Русия и Китай отхвърлят опцията за основаване на формален боен съюз, макар засиленото съдействие в редица области, оповестява Newsweek, представена от "Поглед инфо ".

" Нямаме боен съюз с Китай и не планираме да го сътворяваме ", съобщи съветският водач Владимир Путин на огромна конференция в четвъртък в Москва, като добави, че счита опитите на Съединени американски щати да основат нещо сходно в Източна Азия като непроизводителен.

В същото време, съгласно Путин, Русия оказва помощ на Китай да сътвори система за предизвестие за ракетни офанзиви, която, както бе маркирано, има извънредно защитителен темперамент.

Още на идващия ден формалният представител на китайското външно министерство Ген Шуанг удостовери думите на съветския президент. Политикът уточни „ високата жизнеспособност и необятните перспективи„ в връзките сред двете страни.

„ Цялостното руско-китайско стратегическо партньорство в съгласуваност за новата епоха се трансформира в образец за нов вид взаимоотношения сред огромните страни, характеризиращи се с най-висока степен на взаимно доверие, най-високо равнище на съгласуваност и най-висока стратегическа стойност “, сподели Шуанг.

В същото време Newsweek отбелязва, че взаимната работа по системата за предизвестие за ракетни офанзиви свидетелства за „ нова степен на съдействие сред съседите “, които съумяха да преодолеят разликите от Студената война.

Ръководството на двете страни счита, че точно Съединени американски щати са заседнали в манталитета на „ студената война “, метод на мислене, който опонира на зараждащия многополюсен свят.

Независимо от това, специалистите назовават връзките сред Москва и Пекин извънредно " брак по сметка ".

„ От политическа и по-специално от военна позиция бих споделил, че вървим напред, само че не сме съдружници “, сподели в изявление за Newsweek вицепрезидентът на Руския съвет по външни работи Евгений Бужински.

Според него страните не са подготвени да се ангажират да обезпечават взаимно военна поддръжка. Така че Русия не желае да се меси в териториалните спорове на Китай в прилежащите води. Пекин от своя страна не е подготвен да помогне на Москва при положение на спор с НАТО.

„ Ние не сме съдружници, само че сме повече от стратегически сътрудници “, заключи Бужински.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР