Русия и Китай отправиха критики към Съединените щати на заседанието

...
Русия и Китай отправиха критики към Съединените щати на заседанието
Коментари Харесай

Русия и Китай разкритикуваха САЩ в Съвета за сигурност на ООН

Русия и Китай насочиха рецензии към Съединените щати на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради неотдавнашните въздушни удари по цели в Ирак и Сирия, заяви пресслужбата на Организация на обединените нации.


Двете страни упрекнаха Вашингтон, че усилва риска от ескалация в района.

Москва също по този начин установи, че решението на Съединени американски щати да стартират офанзивите е обвързвано с идните през ноември президентски избори.

Русия, чието навлизане в Украйна беше обект на разгорещени диспути в Съвета за сигурност през последните две години, прикани за привикване на съвещание на Съвета, откакто Съединените щати направиха десетки офанзиви против ирански цели в Ирак и Сирия.

Нападенията последваха офанзива с дрон против американска база в Йордания, при която починаха трима бойци.

Посланикът на Москва в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че офанзивите са опит на Съединените щати да " покажат мускулите си ".

Той се аргументира в Съвета и с желанието да повлияе на вътрешнополитическия си пейзаж и да ускори " пагубния " имидж на администрацията на президента Джо Байдън.

" Нападенията, при които починаха няколко десетки души, в това число цивилни, демонстрират цялостно неуважение на интернационалното право от страна на Вашингтон ", добави Небензя.

Той също по този начин упрекна Съединените щати, че желаят да вкарат Близкия изток, в това число Иран, в районен спор.

Сирийският съдружник се причисли към Русия в изтъкването на вътрешната политика на Съединени американски щати като претекст за нападенията.

Депутатът Кусай Алдахак съобщи, че Дамаск е отхвърлил тезата, че тези страни се употребяват като " платформа за американски предизборни акции и проява на брутална мощ, която подкопава правилата на груповата сигурност ".

Китай също осъди нападенията. Посланикът на Пекин Джан Юн още веднъж изрази загрижеността си от ескалацията на напрежението.

" Съединените щати настояват, че не се пробват да основат спор в Близкия изток или където и да било другаде, само че в реалност вършат тъкмо противоположното. Военните дейности на Съединени американски щати безспорно провокират нови разтърсвания в района и в допълнение усилват напрежението “, сподели той.

Саид Иравани, дипломат на Иран, съобщи, че офанзивите на Съединени американски щати нарушават интернационалното право и демонстрират " обезверен опит да се отклони вниманието от главната причина за сегашните разтърсвания в района, а точно израелската война в Газа, при която починаха над 27 000 палестинци “.

" Твърденията, че ирански бази са били атакувани в Ирак и Сирия, се отхвърлят като неоснователни и се считат за опити за отклонение на вниманието от нападателните дейности на Съединени американски щати ", сподели той.

Вашингтон съобщи, че нападенията в Ирак и Сирия са поразили цели, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, който от десетилетия поддържа " оста на съпротивата " на " съидейници от политически и въоръжени групировки против въздействието на Съединени американски щати в района.

Техеран съобщи, че подкрепяните от него сили в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен работят без значение и нямат никаква роля в нападението против американската база в Северна Йордания.

Съединените щати и Обединеното кралство също по този начин започнаха поредност от офанзиви против Йемен, където обвързваното с Иран придвижване хути нарушава международните транспортни направления, целящи да спрат войната в Газа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР