Русия и Китай не бяха допуснати да изпратят делегации на

...
Русия и Китай не бяха допуснати да изпратят делегации на
Коментари Харесай

Поклонението пред Елизабет Втора минава без Русия и Китай

Русия и Китай не бяха позволени да изпратят делегации на поклонението пред починалата английска кралица Елизабет Втора, съобщи BBC News. Председателят на Камарата на общините сър Линдзи Хойл е отхвърлил настояването за достъп до Уестминстър Хол (най-старата част на постройката на английския парламент) на китайска делегация заради санкциите на Пекин против петима депутати и двама лордове. Но на самото заравяне в понеделник се чака да участва китайският вицепрезидент Уанг Кишан.

Русия обаче не получи никакъв късмет да отдаде последна респект към Елизабет Втора.  " Виждаме в това опит от страна на Англия да употребява националната покруса, докоснала сърцата на милиони хора по света, за геополитически цели. Осъждаме този опит за почистване на сметките с нашата страна като надълбоко аморален ", се споделя в изказване на говорителката на външното министерство Мария Захарова. " Това е извънредно светотатство по отношение на паметта на Елизабет Втора ", заключи тя. 

Миналата година Китай наложи забрани за пътешестване и заледяване на активи на деветима британци - в това число седем парламентаристи - защото са се изказали против неприятното отношение на Пекин към мюсюлманите уйгури. Това докара до възбрана на посланика на Китай в Обединеното кралство да посещава Народното събрание - мярка, която в този момент беше разширена и във връзка с делегация, която искаше да отдаде респект на кралица Елизабет, чийто ковчег сега се намира за поклонение в постройката на Народното събрание.

Англия изпрати предложения до държавните глави на съвсем всички страни в света, с изключение на Сирия, Венецуела, Афганистан, Русия, Беларус и Мианма. Сирия и Венецуела не са поканени, защото сега Англия няма дипломатически връзки с тези страни. Афганистан не е поканен поради актуалната политическа обстановка в обхванатата от неустойчивост страна, където талибаните се върнаха на власт предходната година след траяла две десетилетия война. Русия и Беларус не са поканени да изпратят свои представители поради нашествието в Украйна.

Общо чиновниците на външното министерство са написали на ръка към 1000 предложения за погребението и приема на крал Чарлз в неделя. Крайният период за приемане на поканите за погребението изтече през вчерашния ден. Поради съображения за сигурност английското държавно управление няма да даде лист с гостите на всички задгранични водачи, които ще участват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР