Русия и Израел отстъпиха от ръба на пропастта, след като

...
Русия и Израел отстъпиха от ръба на пропастта, след като
Коментари Харесай

Няма да се стигне до конфликт между Русия и Израел заради сваления самолет, пишат западни издания

Русия и Израел отстъпиха от ръба на пропастта, откакто Сирия смъкна по случайност съветски боен аероплан Ил-20 с 15 военнослужещи на борда, написа английският в. "Индипендънт ".

Руският президент Владимир Путин се опита да омаловажи вероятността за сериозен дипломатически спор сред Кремъл и Кнесета, заявявайки, че случаят се дължи на "трагична серия от инцидентни събития ". Премерените му мнения се различаваха внезапно от предходният ядосан отговор, отбелязва в. "Индипендънт ", припомняйки, че рано сутринта съветското министерство на защитата разгласи, че самолетът е свален от израелски или френски огън. По-късно представителите трансформираха историята, приемайки, че самолетът е бил свален от Сирия, само че дипломатическите нападки се ускориха, в това число с призоваването на израелския дипломат в съветското външно министерство и обществено неодобрение на израелския министър на защитата.
Острият отговор предполагаше, че следва сложен интервал за руско-израелските връзки, които до момента поддържаха тясно съдействие. Съществуващото доста доверие сред двете страни беше подкопано съществено, декларира Юрий Бармин, специалист в Руския съвет по интернационалните въпроси, представен от в. "Индипендънт ", припомняйки, че Москва наложи наказания на Анкара след сходен случай през 2015 година, последван от седем месеца на изострени връзки.

Някои съветски политици предложиха в отговор Москва да достави на Дамаск усъвършенствани системи за противовъздушна защита Ес-300, които да затруднят израелските самолети. Но вероятността за сериозен боен отговор от страна на Кремъл постоянно беше ниска. Дори да искаше, Русия няма опция да затвори сирийското въздушно пространство за израелската авиация. По-важно, тя никога няма да се намеси в необявената война сред Израел и Иран, отбелязва в. "Индипендънт ". "Москва се пробва да е другар на всички - Асад, Израел, Турция, кюрдите. Това, несъмнено, е в основата на казуса ", декларира Джонатан Спайър, откривател в Ерусалимския институт за стратегически изследвания. "Оперативната динамичност може да се промени леко, само че политиката не може да се трансформира ", акцентира Бармин. "Русия няма толкоз съдружници, че да може да пожертва един от тях ".

Случайното събаряне на съветския аероплан, единствено 24 часа след подписаната в последния миг съглашение, което предотврати офанзивата на сирийските държавни сили против провинция Идлиб, демонстрира ясно какъв брой мъчно ще бъде достигането до мир в Сирия, написа в. "Вашингтон таймс ", отбелязвайки, че съгласно изказване на израелските въоръжени сили в Туитър, техни изтребители са нападнали обект на сирийската войска, с цел да предотвратят предаването на системи за разработване на усъвършенствани оръжия от Иран на ливанската Хизбула, предава Българска телеграфна агенция. Тези оръжия е трябвало да бъдат употребявани против Израел, акцентира се в цитирания туит.

От намесата си в бруталната сирийска революция, Русия демонстрира изключителна приемливост към израелската войска, която нанесе над 200 въздушни удара против подкрепяните от Иран шиитски милиции в Сирия, написа в. "Ню Йорк таймс ".
Израелските цели - да предотврати предаването на усъвършенствани оръжия на ливанската Хизбула и да се попречи на Иран да откри военно наличие в Сирия - от дълго време се употребяват с безмълвната поддръжка на Русия. Това постановяваше упорити старания за попречване на произшествия, както и тясно съдействие на разнообразни нива на командната верига. Нетаняху непрекъснато се стремеше да получи единодушието на Кремъл, като посети Москва, която е най-големият покровител на Асад, девет пъти за последните три години, напомня в. "Ню Йорк таймс ".

Контролираните от страната съветски медии, които през 2015 година показаха гнева си против Турция и нарекоха турския президент Реджеп Ердоган нарушител, отразиха с доста по-умерен звук свалянето на съветския аероплан през 2018 година и замъглиха виновността на Сирия. Това дава отговор на политиката на Кремъл да омаловажава загубите в сирийския спор и да показва военната си поддръжка за Асад като интервенция, която съвсем не изисква разноски, а в подмяна на това постанова съветското въздействие като велика мощ и дава на въоръжените й сили опция да се образоват за конфликти на други бойни полета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР