Русия и Гърция обсъдиха Турски поток“ и сътрудничеството в газовата

...
Русия и Гърция обсъдиха Турски поток“ и сътрудничеството в газовата
Коментари Харесай

Русия и Гърция обсъдиха „Турски поток“ и сътрудничеството в газовата сфера

Русия и Гърция разискаха „ Турски поток “ и съдействието в газовата сфера
Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко организира във външното министерство и в кабинета на гръцкия министър-председател диалози за съдействие в газовата сфера.

"Обсъждат се разнообразни разновидности за удължение на „ Турски поток “. Всички благоприятни условия, както се споделя, са поставени на масата. Но всички те би трябвало да бъдат търговски обосновани и привлекателни," съобщи Грушко на брифинг за резултатите от договарянията.

Той означи, че "гръцко-руското съдействие в газовата сфера не се лимитира единствено с вероятността за продължаване-непродължаване през територията на Гърция на „ Турския поток “ или негови части" - по думите му, "в полезрението" на съветските компании има планове за продължение на газификацията на гръцките острови, в това число посредством потребление на малотонажни кораби.

Грушко също напомни, че сега делът на съветския газ в газовия баланс на Гърция надвишава 60%.

Сега дъщерната компания на „ Газпром “ South Stream Transport осъществя плана „ Турски поток ”, който допуска построяването на газопровод, състоящ се от две линии с потенциал от по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предопределена за доставка на газ за турските консуматори, а втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

В четвъртък ръководителят на борда на шефовете на "Газпром" Алексей Милър удостовери проектите си за довеждане докрай на построяването на газопровод в Сърбия, през който ще се транспортира газът от "Турски поток", до края на 2019 година. Газопроводът, чието строителството ще стартира в близко бъдеще, ще премине от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница, дължината му ще бъде 403 километра, сподели той.

Президентът на Русия Владимир Путин, след руско-сръбските договаряния в четвъртък съобщи, че Русия е подготвена да вложи 1,4 милиарда $ в продължаването на „ Турски поток “ в европейските страни през Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич, на собствен ред съобщи, че Москва и Белград взаимно ще финансират продължаването на газопровода „ Турски поток “ през Сърбия. Той обърна внимание и на двойните стандарти за доставка на съветски газ през Западна Европа и балканските страни. / РИА
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР