Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно,

...
Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно,
Коментари Харесай

Има ли опасност Русия да анексира Беларус?

Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно, че мнозина приказват за анексия или най-малко за икономическо усвояване на Беларус. Други го поясняват като опция да се удължи президентския мандат на Путин, написа Deutsche Welle.
Рядко се случва в столицата на Беларус Минск да има митинги на опозицията. А още по-рядко се случва полицията да ги толерира – какъвто беше казусът от предходната неделя. Няколко десетки до няколкостотин души - съгласно другите оценки - последваха апела на опозиционния политик Николай Статкевич да стачкуват против по-тясното икономическо обвързване на страната със прилежаща Русия.
Повод за митинга са проектите за задълбочаване на икономическата интеграция сред някогашните руски републики, които могат да се осъществят още до края на тази година. От месеци насам се спекулира по този въпрос. Липсва обаче каквато и да е публична информация.
През септември съветското икономическо издание " Комерсант " разгласява елементи за желанията на Москва и Минск: те очевидно са се договорили за общи данъчни правила, разпореждания за външната търговия и за контрол върху енергийния и банковия браншове.
" Комерсант " прецизира, че в тази ситуация става въпрос за още по- тясна интеграция от тази на страните в Европейски Съюз. Не било планувано обаче да се вкарва обща валута или да има цялостно обединение на страни. Един сходен съюз обаче ще си остане прекомерно неравностоен, тъй като Русия е несравнимо по-голяма от Беларус по територия, а тя доста превъзхожда съседа си и по икономическа мощност.
Двете страни са подписали още през 1999 година контракт за съюзни връзки, само че той съществуваше най-вече на хартия. Сегашните нови планове за съдействие може би ще бъдат оповестени публично или даже подписани на 8 декември, когато се навършват тъкмо 20 години от подписването на остарелия контракт.
Опасения за анексия
Беларус и в този момент е мощно привързан с Русия и с някои други някогашни руски републики в границите на Евразийския стопански съюз.
Правителството в Минск се пробва да успокоява паниката измежду част от популацията, което се безпокои от вероятно обединяване с Русия: в края на септември представител на външното министерство в Минск съобщи, че новото съдействие няма да излиза отвън рамките на съществуващия контракт.
Още за опасенията Русия да погълне Беларус и проектите на Владимир Путин за нов мандат прочетете в публикацията в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР