Русия и Беларус изграждат съюзната държава от края на миналия

...
Русия и Беларус изграждат съюзната държава от края на миналия
Коментари Харесай

Москва и Минск създадоха здрав съюз за защита от Запада

Русия и Беларус построяват съюзната страна от края на предишния век и до през днешния ден са извървели дълъг път. Но през последните години и двете страни направиха големи крачки една към друга. След началото на СВО икономическата и военната интеграция се форсираха осезаемо - и това дава резултати. Какво ще бъде по-нататъшното развиване на съюзната страна?

Денят на единството на народите на Беларус и Русия се отбелязва годишно на 2 април. На този ден през 1996 година президентите на двете страни подписаха съглашение за основаване на Общността на Русия и Беларус. Точно една година по-късно се появи Договорът за съюза на Беларус и Русия. Следващият значим стадий в развиването на съюзните връзки е подписаната през декември 1998 година Декларация за по-нататъшното единение на Беларус и Русия.

Този и други документи показват решимостта на двете страни да продължат последователното придвижване към непринудено обединяване в Съюзна страна (СД). В началото на века построяването на Съюзната страна спря. Минск се опита да води многовекторна политика, която не е от изгода за интеграцията с Русия. В резултат на това този интервал беше засенчен от " млечни войни ", разногласия за цените на силата и други проблеми.

Но с течение на времето на Запад пораждат от ден на ден въпроси за какво Александър Лукашенко продължава да бъде преизбиран за президент. В резултат на това след президентските избори през август 2020 година в Беларус се организираха всеобщи митинги в символ на противоречие с публично оповестените резултати. Тези дейности, както обявиха в Минск, бяха проведени от Европа и Съединени американски щати. Координаторите бяха в Полша и други страни.

Русия оказа морална поддръжка по всевъзможен вероятен метод на Лукашенко, който в един миг трябваше самичък да вземе оръжие, с цел да отбрани успеха си. Веднага след стихването на протестната вълна интеграцията на двете страни стартира да се съживява.

Следващият значим стадий беше утвърждението през ноември 2021 година от Висшия държавен съвет на Съюзната страна на нов пакет от интеграционни документи, който включва 28 секторни съюзни стратегии, както и обновена Военна теория и Концепция за миграционната политика. Съюзните стратегии би трябвало да унифицират законодателството в разнообразни сфери на стопанската система и да основат равни условия за бизнеса.

Освен това с помощта на тях ще се появят единни финансови и енергийни пазари и пътни мрежи. През последните години законодателствата на двете страни интензивно се сближават. Това улеснява доставката на енергийни носители и построяването на АЕЦ продан на разнообразни артикули. Беларуските промишлени предприятия към този момент вземат участие в търгове наедно с съветските, в това число и в държавната отбранителна поръчка.

След като Русия стартира специфичната интервенция в Украйна през февруари предходната година, точно Минск действаше като главен съдружник на Москва, предоставяйки своите бази и територии за съветските военни и съоръжение. Подобно доверие стана допустимо с помощта на координираната външна политика на двете страни и отхвърлянето на разширението на НАТО на изток.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обърна особено внимание на основаването на мощна военна формация взаимно с Русия. Всъщност страните построяват единно отбранително пространство. За целия свят единодушието на съветския президент Владимир Путин да разположи тактическо нуклеарно оръжие в Беларус по искане на Лукашенко беше ненадейно. Още това лято в Беларус завършва работата по основаването на специфични хранилища за предпазване на нуклеарно оръжие. В обръщение към народа и Народното събрание белоруският водач сподели на 31 март, че при нужда ще може да се контракти с Путин за разполагането на стратегически нуклеарни оръжия в страната. Според него Западът би трябвало да е квалифициран за сходен сюжет.

„ Споразумението за Съюзната страна беше ориентирано към бъдещето, защото по това време малко хора можеха да плануват сегашната обстановка. СВО направи огромни корекции във образуването на Съюзната страна, най-вече във връзка с военното съдействие сред двете страни. На фона на обединяването на груповия Запад против нас в Украйна, Русия и Беларус сътвориха единно отбранително пространство. Сега „ Партньорство за мир “ с НАТО не работи нито в Москва, нито в Минск “, изясни белоруският политолог Александър Алесин.

Събеседникът означи, че с изключение на основаването на районна обединена формация на сухопътните войски, работи и единна районна система за Противовъздушна отбрана. „ На южните граници на Беларус е ситуиран полк от системи за Противовъздушна отбрана С-300. Това е значимо, защото от руско време сред Беларус и Украйна няма противовъздушен щит. Сега, както всички разбираме, това е най-опасната зона за западни офанзиви против Съюзната страна “, означи специалистът.

„ Белоруският военно-промишлен комплекс в този момент в действителност работи за съветски подизпълнители - това е производството на микросхеми, лазерно-оптично съоръжение, в това число съоръжение за оптично сондиране на земята, т.е. разузнаване. Интензивно ще се развиват и други сфери на военно-промишления комплекс “, предвижда експертът.

Западните наказания против Русия и Беларус приближиха Москва и Минск до завършването на основаването на обединен енергиен пазар, акцентира Алесин. „ Освен това нашите компании, работещи в едни и същи ниши, престанаха да се считат за съперници. Сега МАЗ доставя съставни елементи на КамАЗ, „ Гомселмаш “ вкара спомагателна промяна за произвеждане на части за „ Ростселмаш “ и впрочем. “, сподели анализаторът.

Експертът посочи задълбочаването на съдействието във фундаменталната просвета, значително секретна област. „ Наскоро въз основата на Физико-техническия институт на Националната академия на науките на Беларус беше намерено посланичество на Курчатовския институт. Там ще се вършат генетични проучвания, ще се учат нововъведенията в микроелектрониката “, акцентира той. Според него незабавната задача на Съюзната страна е доста и неведнъж увеличение на взаимното военно произвеждане, което е невероятно без високотехнологични беларуски решения. Необходимо е и заменяне на вноса на артикули от първа нужда.

„ Остават нерешени въпросите за съществуването на висшите органи на Съюзната страна - Народното събрание, въвеждането на единна парична единица. Това обаче не е единствено въпрос на първа нужда. За работата на Съюзната страна е задоволителна постоянната връзка сред Путин и Лукашенко, както и срещите на парламентарно, държавно и междуведомствено равнище “, счита политологът.

Като се вземат поради глобите, точно стоковият, икономическият и енергийният суверенитет на Съюзната страна е главното предизвикателство и задача за Москва и Минск. И точно тези въпроси, съгласно специалистите, ще бъдат разисквани от водачите на двете страни на идващото съвещание на Висшия съвет на Съюзната страна, което е планувано за 6 април.

В същото време политологът Иван Лизан напомня, че през 2020 година Русия в действителност се трансформира в поръчител за запазването на суверенитета на Беларус. „ Преди това Минск непрестанно спореше за енергийните запаси, опасяваше се, че съветските олигарси ще купят беларуски предприятия на безценица, говореше за „ зли сили “ от Москва, които сякаш изпратили бойци на ЧВК „ Вагнер “ да подвигат протест. Но след август 2020 година, когато имаше всеобщи митинги в Беларус, цялата тази геополитическа изразителност завърши “, спомня си Лизан.

Подписаните пътни карти за интеграция, които по това време се трансфораха в съюзнически стратегии, „ дадоха на Русия геополитическо успокоение “. „ Стана ясно, че украинският сюжет няма да се повтори в Беларус, започвайки от Майдана и завършвайки с военна борба с Русия “, сподели източникът.

„ Освен това Русия към този момент няма потребност да търси преждевременно способи да размени беларуския импорт, в това число високотехнологичния. Това се отнася както за потребителския пазар, по този начин и за техническите артикули. Беларус доставя на Русия милиони тонове млечни артикули, колесни трактори, танкови мерници, микроелектроника за военно-промишления комплекс, минни самосвали, колесни трактори, зърнокомбайни и доста други.

С развиването на Съюзната страна промишленото съдействие ще нарасне в множеството области. Според упованията на специалиста белоруският капитал ще стартира да влага в нови съветски райони и да стартира произвеждане там. „ Например, в Донецката национална република към белоруските млечни артикули постоянно са се отнасяли с боязън. Развитият беларуски строителен комплекс също би трябвало да взе участие във възобновяване на инфраструктурата и жилищното строителство в нови райони “, счита политологът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР