Русия и Беларус бяха изключени от всички състезания на Международната

...
Русия и Беларус бяха изключени от всички състезания на Международната
Коментари Харесай

Световният тенис отлъчи Русия и Беларус

Русия и Беларус бяха изключени от всички надпревари на Международната тенис федерация (ITF), само че тенисистите им могат да продължат да вземат участие в шампионатите от мъжкия и женския тур.

Решението на ITF значи, че нито мъжкия отбор на Русия ще може да отбрани купата си от Купа „ Дейвис “ (т.нар. импровизирано международно първенство), нито женският да опита да запази трофея си от BIlle Jean King Cup.

" Международната федерация по тенис осъжда нахлуването на Русия в Украйна и оказваната за него помощ от Беларус. Освен анулацията на всички събития на ITF в тези страни, през днешния ден бордът взе решение за неотложно заледяване на участието на съветската и белоруската тенис федерация и въвеждане на възбрана за присъединяване им в интернационалните отборни съревнования до второ разпореждане “, гласи известието на ITF.

„ ITF остава в непосредствен контакт с украинската тенис федерация и показва взаимност с народа на Украйна ", се споделя в формалната позиция.

От мъжкия и женския тур – ATP и WTA, към този момент разгласиха изказване, с което показаха „ надълбоко възприятие на страдалчество, потрес и горест “ за Украйна и нарекоха протичащото се там „ недопустим акт на експанзия “.

Бордовете на двете организации взеха решение да анулират провеждането на комбинирания шампионат на WTA и АТР в Москва през октомври. 

Към този миг играчите от Русия и Беларус ще продължат да бъдат допускани до надпревари от професионалните вериги и Големия шлем, само че няма да вземат участие под името или флага на своите страни до второ разпореждане.

Всичко това се случи часове откакто първата ракета на Украйна при дамите Елина Свитолина разгласи, че не желае да играе повече против тенисистки от Русия или Беларус, до момента в който те съставляват публично страните си.

" Вярвам, че актуалната обстановка изисква ясна позиция от нашите организации: ATP, WTA и ITF. Ние, украинските играчи, пожелаваме от ATP, WTA и ITF да последват рекомендацията на Международния олимпийски комитет и съветските и белоруските представители да бъдат възприемани единствено като неутрални спортисти, без право да демонстрират национални знаци, цветове, флагове или химни ", написа тя.

Това стана преди мача ѝ против рускинята Анастасия Потапова от шампионата в мексиканския град Монтерей. В последна сметка Свитолина излезе на корта, защото съветското знаме беше отстранено. Украинката завоюва с 6-2 6-1 и се класира на осминафиналите. Там ще се изправи против българката Виктория Томова, която победи Даян Пари.

" Спортните наказания " против Русия включват още изхвърляне от интернационалните футболни надпревари на ФИФА и УЕФА, в това число международното състезание в Катар през 2022, пренасяне на финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж, лишаване на семейството на международното по волейбол през 2022 и анулация на Гран При на Формула 1 в страната.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР