Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа

...
Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа
Коментари Харесай

Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа през тази зима

Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа през тази зима Цената  на газа за България от Русия няма да бъде предоговорена през тази зима. Това стана ясно от думите на министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от парламентарната енергийна комисия.
 
За да упорства " Булгаргаз " за по-ниска цена на газа за България от " Газпром ", би трябвало да показа доказателства, че цените на синьото гориво в Австрия, Франция и Италия, както и тези от газовите хъбове в Европа, са по-високи от цената на газа у нас. Едва след този разбор могат да стартират действителни договаряния с Русия за цената на суровината.
 
На този стадий министър Петкова не взе участие в договарянията за цената на газа. Газът нараства с общо 25% по отношение на последния отоплителен сезон. Очаква се от началото на идната година суровината още веднъж да нарастне. Синьото гориво влиза в българската газова мрежа на цена от 449 лева за хиляда кубически метра.
 
Преговорите с " Газпром " за възможна смяна на цената на газа за страната ни стават вероятни откакто Брюксел стартира антимонополно дело поради повишените цени, по които " Газпром " продава газ на осем страни в Европейския съюз, измежду които и България. За да избегне тежки санкции и правосъдни такси, съветската държавна компания е сключила съглашение с Еврокомисията, съгласно което се отхвърля от възбраната за препродажба на съветски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите страни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР