Русия харчи в момента за отбрана почти 70 милиарда долара

...
Русия харчи в момента за отбрана почти 70 милиарда долара
Коментари Харесай

Русия харчи за отбрана над 5 на сто от своя БВП

Русия харчи сега за защита съвсем 70 милиарда $ годишно - над 5 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт. "Бюджетът на страната от ден на ден наподобява на предвоенен ", написа "Независимая газета ", като цитира разбор на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PWC).

В последния рейтинг на разноските в отбранителната сфера Русия с индикатори 5,32 % от Брутният вътрешен продукт и обща сума 69,2 милиарда $ заема седмо място - качва се с една позиция по-нагоре спрямо предходното проучване на PWC от 2014 година

Същевременно анализът сочи, че отново стартира да пораства отбранителният бюджет на Съединени американски щати, съвсем десеторно по-голям от този на Русия. "През 2016 година Съединени американски щати усилиха отбранителния бюджет с 1,7 на 100 и той доближи 611 милиарда $, което поставя завършек на поредицата от съкращения на военните разноски ", установяват създателите.



По данни на PWC Русия усилва каузи от Брутният вътрешен продукт, отпускан за защита - през 2014 година той е бил 4,5 на 100 против 5,3 % през днешния ден. Експерти пресмятат този дял, включвайки в него секретните пера от бюджета.

"Едва ли може да се каже, че бюджетът на Русия се образува като бюджет на воюваща страна - ние харчим несъпоставимо по-малко от Китай и Европейски Съюз да вземем за пример. И да не забравяме, че разноските за защита са вложения с огромна възвръщаемост ", разясняват икономисти.





Не бива и да се твърди, че делът от Брутният вътрешен продукт, насочван за защита в Русия, пораства, тъй като стопанската система се свива. Курсът на $ към рублата набъбна рекордно, а военните пера са образувани на база на предходното ниво, значи тежестта на тези милиарди ще е доста по-малка, твърди съветският финансов специалист.

Политиците в Русия дават обещание в бъдеще разноските за защита да понижават, отбелязва "Независимая газета ".



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР