Русия, един от най-големите производители на петрол в света, изпитва

...
Русия, един от най-големите производители на петрол в света, изпитва
Коментари Харесай

Да изнасяш, а да нямаш: Вътрешна криза с горивата удари Русия

Русия, един от най-големите производители на нефт в света, изпитва дефицит на гориво, което е от решаващо значение за прибирането на реколтата в някои региони в южната част на страната, и обстановката може да се утежни през идващите месеци, оповестява Reuters, базирайки се на свои пазарни източници.

Търговците декларират пред осведомителната организация, че пазарът на горива е бил обиден от композиция от разнообразни фактори, в това число поддръжка на петролните рафинерии, усложнения в инфраструктурата на железниците и по-слабата рубла, която подтиква износа на горива.

През последните месеци Русия се пробва да се оправи с дефицита на дизелово гориво и бензин, като обмисля ограничение на износа като финален опит да предотврати сериозна вътрешна рецесия с горивата – тематика, сензитивна за Кремъл преди президентските избори през март.

Правителственото решение за понижаване на дотациите за рафинериите също по този начин се чака в допълнение да утежни наличността на гориво на най-големия експортьор на зърно в света.

Регионалните хранилища за петролни артикули в южните райони на Русия трябваше да понижат или даже да преустановят продажбите на горива, а бензиностанциите на дребно са принудени да лимитират размера на продажбите на горива на клиенти, показва още Reuters.

" Бензинът Аi-92 не се предлага за продажба на дребно в Краснодарския край, Адигея и Астрахан, съвсем няма бензин Аi-95 и дизел ", разяснява търговец от южната част на Русия.

Друг пък декларира, че в петролните хранилища не се продава дизел, а на пазарите на дребно към този момент втора седмица няма дизел в цялата Самарска област, ситуирана в региона на река Волга.

В сряда съветският вицепремиер Александър Новак обаче отвърна, че няма дефицит на гориво, само че удостоверява, че държавното управление работи по ограничения за обезпечаване на постоянни доставки на вътрешния пазар, в това число увеличение на равнищата на наложителните продажби на тържищата и ограничение на броя на експортьорите.

Недостиг на горива

Търговците изясняват пред осведомителната организация, че дефицитът на пазара на дребно е последван от внезапно повишаване на цените на едро. Държавата лимитира цените на дребно, като принуждава търговците да покачват цените на бензина и дизела единствено в сходство с формалната инфлация.

Източници от индустрията настояват, че обстановката ще се усъвършенства не по-рано от октомври, когато доста петролни рафинерии ще приключат с дейностите по поддръжката си, а сезонното търсене се чака да намалее.

Някои аграрни производители също се оплакват от дефицит на гориво.

" Има дефицит на гориво. Цените на петролните артикули се покачиха в диапазона сред 10 и 20% ", споделя Андрей Недужко, общоприет шеф на земеделския холдинг Step.

Неговата компания работи в южните райони на Русия - Ростов, Краснодар и Ставропол. Въпреки това той счита, че няма опасности за есенната сеитбена акция за неговото стопанство.

Цените на едро на дизеловото гориво започнаха внезапно да се покачват през юли. За последните два месеца цените на дизеловото гориво на стоковата борса са скочили приблизително с повече от 1/4 до 67 000 рубли (700 долара) за звук.

" Ние не купуваме. Цените са безумни ", споделя притежател на склад за горива пред осведомителната организация.

Миналата седмица Министерството на енергетиката разгласи, че размерът на производството на петролни артикули в Русия изцяло задоволява настоящото търсене на горива, като се регистрира пренасочването на част от износа на бензин и дизел към вътрешния пазар, както и потреблението на запасите.

По-рано този месец ведомството предложи на петролните компании да намерят способи да лимитират повишението на цените на едро на горивата в селскостопанските райони. В свое изказване то показва, че някои проблеми с доставките са зародили заради огромното претоварване на железопътните линии в Южна Русия по време на туристическия сезон.

В отговор на това съветските железници споделят, че са в развой на разискване с производителите на нефт и са подготвени да решат проблемите.

" Всички поръчки за превозване на гориво по вътрешни направления се преглеждат предпочитано и съвсем 100% от всички артикули се доставят в точния момент ", безапелационни са от железопътната администрация на страната.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР