Русия е възмутена от циничното решение на властите в пражкия

...
Русия е възмутена от циничното решение на властите в пражкия
Коментари Харесай

Русия възмутена от циничното премахване на паметника на съветски маршал в Прага

Русия е възмутена от циничното решение на управляващите в пражкия квартал Прага-6 за премахването на паметника на руския маршал Иван Конев и откарването му в музей. Това се показва в изказване на съветското външно министерство.

Както означиха от ведомството, под командването на Конев войските на Първи украински фронт са освободили Прага от нацистите на 1 май 1945 година

" Дълбоко съжаляваме, че локалните управляващи не се съобразиха с апелите на обществеността и държавното управление на Чехия да не позволяват сходно развиване на събитията ", се споделя в известието на съветското външно министерство.
 Прага отстранява монумент на руски маршал от Втората международна война
Прага отстранява монумент на руски маршал от Втората международна война

Заради ролята му в смазването на антисъветското въстание в Унгария и подготовката на руското навлизане в Чехословакия

Допълва се, че към момента считали тази стъпка за нарушаване на наредбите на Договора за другарски връзки и съдействие от 26 август 1993 година

" Решението, взето на общинско ниво, може де се трансформира в видим дразнител в двустранните връзки , съществено помрачава атмосферата им и няма да остане без отговор ", заплашват съветските управляващи.

От съветското външно ведомство са изразили вяра, че " основателите на подготвящата се невиждана акция ще се опомнят, ще схванат всички последствия от техните действия ".

Вчера управляващите на кв. Прага-6 в чешката столица, на територията на който се намира паметникът, взеха решение да го отстранен.

Руското посолство в Чехия разкритикуваха решението, а проруският президент на страната Милош Земан го назова " позор ".

На 22 август незнайни хора написаха на паметника " Не на кървавия маршал, дано да не забравяме " и годината " 1968 ", напомняйки за ролята на Конев за смазването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 година и за подготовката на руското навлизане в Чехословакия през август 1968 година за смазването на Пражката пролет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР