Русия е в разгара на войната си срещу Украйна, а

...
Русия е в разгара на войната си срещу Украйна, а
Коментари Харесай

„Чембер по носа на Пригожин“. Защо Русия смени командира си в Украйна

Русия е в разгара на войната си против Украйна, а тъкмо в този момент сменя военни началници. През тази седмица военачалник Сергей Суровикин беше свален от поста пълководец на съветските сили в Украйна и сменен напряко с шефа на съветския Генерален щаб военачалник Валерий Герасимов. Какво значи това?

Смяната е изненадваща, само че тя не се отнася до метода на водене на войната, споделят съветски военни специалисти и политолози. Смисълът ѝ е в това да укрепи властта на президента Путин във вътрешните кремълски битки. Ето за какво.
Как беше назначен уволненият
Сваленият военачалник Суровикин „ командваше войната “ единствено три месеца, в които, не съумя да превземе и провежда по енергийната и цивилна инфраструктура в Украйна.

Той зае този пост на 8 октомври 2022, откакто беше обществено предложен за него от двама души със лични армии в Украйна.

Единият е чеченският водач Рамзан Кадиров , който твърди, че има свои бойци на фронта.

Другият е Евгений Пригожин – индивидът, който е осъждан на два пъти през 80-те години, след това развива бизнес кетъринг в това число и за Кремъл, а най-после се озовава отпред на лична войска на име „ Вагнер “, която извършва държавни поръчки в Африка и Украйна.

Пригожин е недосегаема фигура с доста власт, само че без фиктивен държавен пост. Той нае пандизчии за своята войска, като им даде обещание прошка и биография на герои, в случай че останат живи.

Именно Кадиров и Пригожин са първите пострадали от, споделят специалистите.
„ Чембер по носа “ на Кадиров и Пригожин
„ Това е много мъчителен чембер по носа на Кадиров и Пригожин, тъй като те бяха основатели на издигането на Суровикин “, споделя съветският политолог Дмитрий Орешкин (днес в изгнание).

Той разказва Кадиров и Пригожин като група, която се бори за власт в Русия, и в която Путин най-вероятно е видял заплаха за себе си. Към тази група политологът причислява и военачалник Виктор Золотов , шефът на Росгвардия.
Те си прегризват гръкляните.Майкъл Наки
„ Групите от съветския политически хайлайф дърпат чергата към себе си, те си прегризват гръкляните един на различен “, споделя политологът.

Той прибавя, че разбъркването е знак за два вътрешнополитически процеса – обществен пестник за Евгений Пригожин и проява, че във вътрешните борби към този момент печелят военният министър Сергей Шойгу и шефът на Генералния щаб Валерий Герасимов.
Къде е мястото на Шойгу в тази история
Майкъл Наки споделя, че шефът на Генералния щаб Герасимов, който в този момент поема и командването в Украйна, е под контрола на военния министър Шойгу, за разлика от към този момент сваления от поста ген. Суровикин, който се противопоставяше на метода на водене на войната до октомври 2022 година

Дмитрий Орешкин твърди, че има връзка сред дейностите на военния министър, желанията на Путин и обстоятелството, че в края на лятото на фронта внезапно се появи фигурата на Евгений Пригожин:

„ [Тогава] Путин искаше да ритне по кокалчето съветската войска, т.е. военния министър Шойгу – поради това, че войната не си реализира задачите “, споделя Орешкин. Според него Путин не е могъл да уволни Шойгу, тъй като това би било самопризнание за проваляне. Затова е решил да вкара министъра в нещо, сходно на състезание – напряко на бойното поле.
Дори гладиаторът Пригожин с цялата му глутница нарушители не можа да превземе Бахмут.Дмитрий Орешкин
„ [ Путин] реши да подтиква Шойгу като пусне Пригожин от веригата – да върви на фронта, да завладява Бахмут и да демонстрира какъв брой е по-добър от тези „ оядени приятели с пагоните “. Но времето минаваше, Бахмут не падаше и в този момент Путин вижда, че и тази бандитска войска не се оправя. Дори гладиаторът Пригожин с цялата му глутница нарушители. “
„ Тоталната “ война
Това, че отпред на военните дейности в Украйна Путин слага непосредствено шефа на Генералния щаб, значи две неща – че Кремъл „ се връща към старите си тествани другари “ и че се готви за тотална война, споделя военният специалист.

„ Путин желае да каже, че към този момент цялата войска, а не просто някаква формация, ще бъде въвлечена във войната. Казано на техния език, те може би се готвят да разгласят пълноценна тотална война “.
 30 януари 2018 година Президентът Путин (в средата) е сниман дружно с трима генерали на галерия на съветска военна техника, показана в границите на конференция за съветското присъединяване във войната в Сирия. В униформи, на напред във времето, от ляво надясно: ген. Сергей Суровикин, ген. Сергей Шойгу и ген. Валерий Герасимов. На назад във времето в цивилни облекла: шефът на
Матвеев припомня, че колкото и да не се признава от Кремъл, в Украйна има освен пълководец на съветските войски, какъвто до момента беше Суровикин, само че и различен, неназован орган, който координира военните дейности и дава команди на авиацията и на флота.

„ За това е нужна синхронизация [на по-високо ниво]. Сега, с назначението на Герасимов, Кремъл към този момент стартира да го демонстрира намерено, заявява го “.
Кой командваше войната до момента
Към началото на есента съветските сили на фронта бяха минимум три – частните армии на Кадиров и на Пригожин, както и формалната войска, въвлечена в огромни военни дейности, само че без фиктивен пълководец. Ето по какъв начин се развиха събитията:
От 24 февруари до април 2022 година Русия атакува Украйна на 24 февруари по обществена заповед на президента Путин, само че без да е прочут директният началник на военните дейности. Началник на Генералния щаб на съветската войска и тогава, и в този момент е Валерий Герасимов, назначен на този пост още през 2012 година Министър на защитата и тогава, и в този момент е Сергей Шойгу, също заемащ този пост от 2012 година Герасимов е боен от кариерата. Шойгу е строителен инженер и админ, въпреки и да има генералско звание. От април до май 2022 година , информация на медиите (Би Би Си, Ню Йорк таймс), непотвърдена от Москва: дейностите на съветската войска в Украйна се следят от Александър Дворников , който е пълководец на Южния боен окръг на Русия от 2016, а преди този момент командва съветските сили в Сирия. От май до 8 октомври 2022 година , информация на медии и неправителствени организации („ Медуза “, Conflict Intelligence Team), непотвърдена от Москва: Русия е разделила командването си в Украйна, където Генадий Жидко командва интервенциите в Източна Украйна, Александър Лапин – интервенциите в Централна Украйна, а Сергей Суровикин – тези в Южна Украйна. И тримата са участници във войната в Сирия, като Суровикин и Лапин се сменят на поста на ръководители на военните интервенции там. Жидко е пълководец на Източния боен окръг от 2018 година Лапин е пълководец на Централния боен окръг от 2017 година Суровикин е главнокомандващ на въздушно-космическите сили. От 8 октомври 2022 до 11 януари 2023 година : пълководец на съветските сили в Украйна е публично Сергей Суровикин . От 11 януари 2023 година : пълководец на съветските сили в Украйна е началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР