Русия е в челните редици на техниките за дезинформация в

...
Русия е в челните редици на техниките за дезинформация в
Коментари Харесай

Франция разкри огромна руска дезинформационна кампания в Европа

Русия е в челните редици на техниките за дезинформация в интернет най-малко от 2014 година, когато стана пионер в потреблението на ферми за ботове за разпространяване на подправени вести за нейното навлизане в Крим. Според френските управляващи Кремъл още веднъж го е направил. На 12 февруари Viginum, френският орган за наблюдаване на външната дезинформация, разгласи, че е разкрил подготовка за огромна дезинформационна акция във Франция, Германия, Полша и други европейски страни , обвързвана частично с втората годишнина от нашествието на Владимир Путин в Украйна и изборите за в Европейския парламент през юни, написа The Economist.

Viginum съобщи, че е разкрила съветска мрежа от 193 уеб страницата , които са с кодово име " Портал Комбат ". Повечето от тези уеб сайтове, като topnews.uz.ua, бяха основани преди години и доста от тях бяха оставени неактивни. Над 50 от тях, като news-odessa.ru и pravda-en.com, са основани от 2022 година насам. Текущият трафик към тези уеб сайтове, които съществуват на разнообразни езици, в това число френски, немски, полски и британски, е невисок. Но френските управляващи считат, че са подготвени да бъдат задействани нападателно като част от това, което един формален представител назовава " огромна " вълна от съветска дезинформация .

Viginum споделя, че е следил уеб страниците сред септември и декември 2023 година Заключението е, че те сами по себе си не генерират новинарски истории, а са предопределени да популяризират " лъжливо или погрешно " наличие за войната в Украйна , както на уеб страници, по този начин и посредством обществени медии. Основната цел е да се подкопае поддръжката за Украйна в Европа . Според френските управляващи мрежата се управлява от една-единствена съветска организация.

Неслучайно французите направиха това известие в деня, в който френският президент Еманюел Макрон одобри в Париж новия полски министър председател Доналд Туск. Двамата се срещнаха преди срещата по-късно същия ден на външните министри на Франция, Германия и Полша, група, наречена " Ваймарския триъгълник ". Това са и главните страни, към които е ориентирана съветската акция. " Намираме се в миг на накърнимост " преди европейските избори, сподели Стефан Сежурне, френският външен министър.

Изборът през октомври предходната година на Туск, дясноцентристки проевропеец, породи очаквания за възкръсване на тези тристранни връзки в границите на Европейския съюз, които изчезнаха при неговия популистки предходник. Подновяването на Ваймарския формат " бележи връщането на Полша в центъра на делата на Европейски Съюз ", сподели Габриел Атал, новият министър председател на Франция, по време на посещаване в Берлин предходната седмица. Това също може да помогне за деблокирането на проблематичните връзки сред Франция и Германия.

За Франция откриването на това последно съветско изпитание за дестабилизация идва след поредност от акции на Москва . Миналия ноември френското външно министерство осъди " интервенция на съветска цифрова интервенция ", която популяризира фотоси на звездите на Давид, изрисувани по стените в квартал на Париж, с цел да провокира междуобщностно напрежение във Франция малко след началото на спора Израел-Хамас. След това Viginum откри мрежа от 1095 бота в Х (бивш Twitter), които разгласиха 2589 изявления. Той свързва това с съветски интернет комплекс, наименуван Recent Reliable News, прочут с клонирането на уеб страници на западни медии , с цел да популяризира подправени вести ; Европейски Съюз назова този комплекс " Двойник ".

Франция държеше същата мрежа виновна през юни 2023 година за хакването на разнообразни уеб страници на френски медии, както и този на френското външно министерство. На уеб страницата на министерството хакери разгласиха за малко изказване, в което се допуска, че Франция ще вкара 1,5% " налог сигурност ", с цел да финансира военна помощ за Украйна.

С наближаването на акцията за изборите за Европейски парламент се счита, че Франция е особена цел за Москва. Според публикация във Washington Post от декември документите на Кремъл демонстрират, че Русия ускорява напъните си да подкопае френската поддръжка за Украйна. Освен това има явен интерес от поощряване на разделяне във Франция, в миг, когато Марин льо Пен се издига в анкетите за идващите президентски избори през 2027 година Твърдодесният водач, който финансира предходни акции с съветски банков заем, остава да се възползват най-вече от поляризираната политика във Франция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР