Русия е увеличила 7 пъти доставките на злато в чужбина

...
Русия е увеличила 7 пъти доставките на злато в чужбина
Коментари Харесай

Износът на злато от Русия се увеличи 7 пъти за шест месеца

Русия е нараснала 7 пъти доставките на злато в чужбина през първата половина на годината по отношение на същия интервал на предходната година - до 121,2 тона за 6,4 милиарда $. През юни 2020 година нарастването е 4 пъти спрямо юни предходната година до 24,6 тона злато. Стойността на изнесеното през юни злато е в размер на 1,3 милиарда $, сочат данните на Федералната митническа работа, осведоми vesti.ru.  

Износът на злато е повишен с 3% през юни по отношение на май. Около 1,4 тона злато бяха доставени в Беларус, прецизира изданието. 

От началото на годината златото е поскъпнало с една трета, а в последните дни непрестанно се актуализират записите за цената на благородните метали. В нощта на петък, 7 август, интернационалната цена на златото за незабавна доставка означи нов връх, достигайки  2 077 $ за тройунция.

Най-големите доставки на скъпи метали в чужбина паднаха при covid-пандемията. През март единствено 10,5 тона злато бяха доставени поради затворени граници. Но през април беше изнесено оптималното количество доблестен метал - 42 тона за 2,2 милиарда $. Това е 14 пъти повече спрямо април предходната година и 4 пъти повече от март тази година. 

В интервала април-май, в разгара на пандемията, 65,4 тона злато на стойност 3,6 милиарда $ бяха продадени в чужбина от Русия, а приходите на страната от експорт на злато за първи път надвишиха приходите от продажби на газ в чужбина. Основното направление на доставките на благородни метали е Англия - един от главните международни центрове за съхранения на благородния метал, в това число и под формата на държавни запаси. 

Централната банка на Русия държи като запаси над 2 хиляди тона жълт метал. През април 2020 година регулаторът спря изкупуването на злато от съветските производители заради пандемията. 

 Международните запаси на Русия за седмицата до 31 юли се покачиха с 9,1 милиарда до 591,8 милиарда щатски $ заради покачването на цените на златото, заяви в четвъртък Банката на Русия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР