Русия е стратегически важен партньор, за подобряване на отношенията имаме

...
Русия е стратегически важен партньор, за подобряване на отношенията имаме
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия: до какво доведоха?

" Русия е стратегически значим сътрудник, за възстановяване на връзките имаме потребност от преустановяване на глобите ", написа министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер при започване на юни, когато в границите на Икономическия конгрес в Санкт Петербург той организира и диалог с съветския президент Владимир Путин. Именно за саксонската и като цяло за източногерманската стопанска система глобите съставляват голям проблем.

Това мнение се споделя и от други политици и бизнесмени. Но съвсем не се приказва обаче за смисъла на тези наказания - за това, какво са постигнали те. Навремето те бяха наложени като на реакция на това, че Русия на поставя задоволително старания, с цел да спре проникването на бойци и оръжия в Украйна. А през днешния ден настояванията за анулацията им се обосновават най-много с вредите, които глобите нанасят на стопанската система. По данни на Източната комисия на немската стопанска система, от 2017-а тези вреди възлизат на двуцифрено, в случай че не и трицифрено число в милиарди евро.

Обемът на глобите

Първият пакет наказания се отнася до икономическата активност в Крим - след съветската анексия на украинския полуостров през март 2014-а. С него се не разрешава вносът на артикули от Крим, всевъзможни вложения на полуострова, както и доставките на съоръжение и услуги за развиване на инфраструктурата или пък за рандеман на първични материали. Санкциите засегнаха също и туризма - туристическите организации към този момент не оферират тази дестинация, а круизни кораби могат да дебаркират в Крим единствено по изключение.

Втората група наказателни ограничения е обвързана с осъществяването на договореностите от Минск за Украйна. Тук попада оръжейното ембарго и за ограничаването за експорт на произведения с допустима двойна приложимост за военни цели.

На три оръжейни и три енергийни компании, както и на пет съветски банки им беше отсечен достъпът до европейския финансов пазар. Същевременно бе въведена възбрана за доставки в Русия на високотехнологично съоръжение за рандеман на петрол в Арктика и в дълбоководния шелф, както и за добива на шистов газ.

Освен това бе направен лист с лица, организации и институции, настоящи против териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. За тях важат ограничавания за пътешестване в Европейски Съюз, а активите им в Общността са замразени.

На кого вредят глобите?

Германската стопанска система сигурно търпи вреди от политиката на наказания против Русия, само че точният размер на вредите не може да се откри елементарно. Така да вземем за пример през 2017-а научният отдел към Бундестага стига до извода, че спадът в износа за Русия се дължи най-много на рецесивните процеси в стопанската система на страната.

От своя страна шефът за Русия от Германското сдружение за поощряване на стопанската система GTAI Герит Шулце показва, че към този момент от шест години в Русия се следи еволюционен растеж на вложенията, стагниращо ползване и спад на действителните приходи. Към това се прибавя оскъпяването на немските артикули, дължащо се на обезценяването на рублата, както и отдаването на желания към локалните артикули и артикули пред вносните. Така излиза, че проблемите на немските компании на съветския пазар не произтичат безусловно от наложените от Европейски Съюз наказания.

Инвестират милиарди

А и кардинално бизнесът не би трябвало да се оплаква: по данни на Германската външнотърговска камара в Москва, през 2018 година немски компании са вложили в Русия 3,2 милиарда евро - връх за последните 10 години. /dw.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР